1/3 викидів парникових газів припадає на продукти харчування

Згідно з новим глобальним дослідженням, 1/3 всіх викидів парникових газів в результаті діяльності людини в світі пов’язана з продуктами харчування.

Очищення сільськогосподарських земель і вирубка лісів, використання добрив, домашньої худоби і відходів сприяють викидам з продовольчої системи планети.

У той час, як інші дослідження вивчали кількісний кліматичний слід харчових продуктів, Об’єднаний дослідницький центр Європейської комісії оголосив, що це перше дослідження такого роду, що охоплює виробництво, упаковку, розподіл і утилізацію харчових продуктів.

Дослідники заявили, що продовольчі системи необхідно трансформувати, додавши, що вони сподіваються, що база даних допоможе визначити, де необхідно вжити заходів для більш ефективного скорочення викидів.

Результати дослідження опубліковані в журналі Nature Food.

Нові розрахунки враховують приготування їжі, як частину споживання, а також видалення відходів.

Було встановлено, що викиди з продовольчої системи склали 34% всіх викидів парникових газів. Близько половини цих викидів припадає на вуглекислий газ, в основному від землекористування, упаковки, транспортування і переробки.

Приблизно 30% викидів припадає на метан, в основному від тваринництва, але також від виробництва рису та інших продуктів.

Решта – закис азоту з добрив.

По країнах Китай (13,5%), Індонезія (8,8%), США (8,2%), Бразилія (7,4%) і Індія (6,3%).

ООН нещодавно оголосила, що 17% продовольства в світі, доступного в 2019 році, або майже 1 мільярд тонн, було викинуто домогосподарствами, постачальниками, установами та іншими особами.