Туск засуджує польських лідерів за «неповагу до конституції»

Президент Європейської ради Дональд Туск у своїй промові у Варшаві закликав політичних лідерів Польщі поважати конституцію на тлі припущень, що він може повернутися до внутрішньої політики, коли закінчиться його термін в ЄС.

Колишній прем’єр-міністр Польщі і лідер опозиційної партії «Громадянська платформа» звинуватив політичних лідерів в тому, що вони раз на рік святкують День конституції і не поважають її вже через день після цього.

«Не може бути, щоб при владі один раз на рік відзначали День конституції, але неповагу до неї виявляли щодня»,- сказав він.

Існують різні припущення про майбутнє Туска, коли він покине свій європейський пост. Польща повинна провести парламентські вибори восени і президентські вибори в середині 2020 року.

Туск не оголосив про повернення до польської політики. Він розкритикував політичні розбіжності в своїй країні, сказавши: «Сьогодні, особливо в нашій країні, політика набуває характеру внутрішньої війни».

Європейський Союз розпочав судову процедуру проти Польщі з приводу змін в її судовій системі з боку правлячої націоналістичної партії, яка, за словами офіційних осіб ЄС, підриває демократичний поділ влади і верховенство закону.