В ЄС з’явиться новий орган по боротьбі з відмиванням грошей

У Європейського Союзу є проблема з «брудними грошима» – і, нарешті, вони усвідомлюють це. Брюссель планує позбавити Європейське банківське управління всіх його зобов’язань по боротьбі з відмиванням грошей і передати їх новому наглядовому органу, згідно з пропозиціями, поданими POLITICO в статті, опублікованій FOCUS.

Плани, які будуть опубліковані Європейською комісією 20 липня і підтверджують деталі, вперше оголошені POLITICO в січні, покликані виправити більшу частину збитку, завданого репутації блоку в останні роки після серії скандалів, що виявили сліпу пляму в банківському нагляді Союзу.

На тлі занепокоєння про незалежність правління Європейської банківської служби (EBA) після того, як паризьке агентство не змогло залучити національних регулюючих органів до відповідальності за «сон» на робочому місці, Комісія планує створити спеціальний підрозділ агентства і передати повноваження нового проекту по боротьбі з відмиванням грошей, це ясно з проекту.

Цей орган матиме повноваження прямого нагляду за фінансовими компаніями на території всього блоку з правом накладення штрафів на загальну суму в мільйони євро. Він буде відбирати компанії в залежності від ступеня, в якій вони піддаються ризику використання незаконних засобів в рамках транскордонного бізнесу та ризикованих клієнтів.

Правління нового агентства буде незалежним від країн ЄС, на відміну від EBA. Прихильники кажуть, що ці пропозиції стануть великим кроком вперед в очищенні фінансової індустрії. Близько 1% європейського багатства залучено в «підозрілу діяльність» на суму близько 160 мільярдів євро.

«Підхід ЄС до відмивання грошей, в якому EBA грає центральну роль, явно позбавлений зубів, про що свідчать скандали з Danske Bank і ING в останні роки», – сказав фінський депутат Європарламенту Ееро Хайналуома. «Єдине агентство по боротьбі з чіткими повноваженнями і ресурсами могло б стати важливим кроком вперед».

Пропозиції включають єдині правила, які новий наглядовий орган буде вводити для гармонізації правил перевірки клієнтів, лімітів грошових коштів і вимог до звітності по всьому Блоку. Існує також ініціатива щодо поліпшення координації між підрозділами фінансової розвідки, національними центрами, які аналізують звіти банків та інших компаній для протидії підозрілої діяльності.

Однак план, який ще не узгоджений в ході переговорів між Європейським парламентом і Радою ЄС, передбачає, що агентство почне прямий нагляд з 2026 року.

Відзначивши, що для створення нового агентства буде потрібно не менше двох років, виконавчий директор Центру досліджень європейської політики, сказав, що було б більш ефективно створити незалежну команду в рамках EBA, ніж абсолютно новий орган. Він попередив, що той факт, що «держави-члени також повинні будуть вирішити, де його розмістити», відкриває двері для політичної боротьби за місцезнаходження «нової гвардії», оскільки відмивачі грошей продовжують займатися бізнесом.