Постанова Страсбурзького суду: Росія несе відповідальність за вбивство Литвиненка

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив, що Росія несе відповідальність за вбивство в 2006 році колишнього офіцера КДБ Олександра Литвиненка, який помер в агонії після отруєння в Лондоні рідкісним радіоактивним ізотопом полонієм-210″, – повідомляє Reuters.

Литвиненко, 43-річний критик Кремля, помер через кілька тижнів після того, як випив зеленого чаю з полонієм-210 в розкішному готелі Millennium в Лондоні, в чому Великобританія давно звинувачує Москву.

«Суд встановив, що у вбивстві Литвиненка можна звинуватити Росію», – йдеться в заяві суду.

Росія завжди заперечувала свою причетність до смерті Литвиненка, в результаті якої англо-російські відносини впали до найнижчого рівня з часів холодної війни.

У 2016 році тривале британське розслідування дійшло висновку, що президент Росії Володимир Путін, можливо, схвалив операцію російських спецслужб щодо вбивства Литвиненка.

Британське розслідування також встановило, що колишні співробітники КДБ Андрій Луговий і Дмитро Ковтун скоїли вбивство в рамках операції, що проводилася, ймовірно, Федеральною службою безпеки (ФСБ) Росії, головним наступником радянського КДБ.

ЄСПЛ погодився. Обидва чоловіки заперечують свою причетність.

«Суд не залишив розумних сумнівів в тому, що вбивство було скоєно Луговим і Ковтуном», – йдеться в постанові.

«Запланована і складна операція, яка включала покупку рідкісної смертельної отрути, планування поїздки пари і неодноразові і тривалі спроби застосувати отруту, показують, що Литвиненко був метою операції», – додав Страсбурзький суд.

Він також прийшов до висновку, що винна російська держава і що, якби ці люди провели операцію самостійно, без відома або дозволу російської влади, у Москви була б інформація, що підтверджує цю теорію.

«Однак російський уряд не вжив серйозних спроб надати таку інформацію або оскаржити висновки британських властей», – йдеться в постанові.