В Італії: «батько 1» і «батько 2» замість «мати» і «батько» в посвідчення особи

В італійських посвідчення особи батьки дітей більше не будуть вказуватися, як «мати» і «батько», а будуть використовуватися нейтральні в гендерному відношенні терміни.

Як повідомляє AFP, рішення уряду вітали правозахисники.

Це скасувало зміну, внесену лідером вкрай правих Маттео Сальвіні, коли він був міністром внутрішніх справ в 2019 році.

Нинішній міністр внутрішніх справ Лучіана Ламоргезе заявила парламенту, що рішення використовувати терміни «батько 1» і «батько 2» в посвідченні особи дітей молодше 14 років було мотивовано необхідністю дотримуватися європейських правил захисту персональних даних.

Італійський наглядовий орган із захисту даних заперечував проти реформи Сальвіні, стверджуючи, що вона порушує права дітей, які не перебувають під опікою «матері або батька».

У жовтні міністр видала указ про скасування реформи Сальвіні, і тепер він очікує затвердження.

«Ініціатива Ламоргезе вітається. Нехай нарешті припиниться дискримінація дітей одностатевих пар», – заявила сьогодні Італійська коаліція за свободу і цивільні права (Cild).

Депутат від ультраправої партії «Брати Італія» Джованні Дончелі звинуватив міністра в «нісенітниці». «Що поганого зробили ваші діти, що ви позбавляєте їх права мати батька і матір у посвідченні особи?» – запитав він.

Гендерні питання особливо суперечливі в Італії, традиційному католицькому і патріархальному суспільстві, де одностатеві пари отримали юридичне визнання лише п’ять років тому.

У середу Верховний суд країни розглянув апеляцію проти цивільного кодексу, яка дозволяє батькам давати дитині прізвище матері. В Італії, якщо обоє батьків визнають свою дитину, йому може бути присвоєне тільки прізвище батька. Прізвище матері може використовуватися тільки в тому випадку, якщо батько відмовився від своєї дитини. У 2016 році той же суд скасував закон, що забороняє дитині реєструвати прізвище, що складається з прізвищ обох батьків, написаних через дефіс.