Мексика надасть Ассанжу політичний притулок

“Уряд Мексики оголосив, що готовий надати політичний притулок засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу”, – повідомляє AFP.

Вчора британський суддя заблокував екстрадицію Ассанжа до США.

«Я попрошу міністра закордонних справ підготувати відповідне звернення до британського уряду з проханням звільнити Ассанжа з метою надання йому політичного притулку в Мексиці», – сказав президент Мексики Мануель Лопес Обрадор.

Глава держави привітав рішення британського суду і назвав його «торжеством справедливості». «Ассанж – журналіст, і він заслуговує шансу», – сказав Обрадор.

Мексиканський лідер пообіцяв своїй країні не втручатися в політичні справи інших країн.

За минулі роки Мексика надала політичний притулок багатьом людям, включаючи Ево Моралеса, Аугусто Сезара Сандіно і Льва Троцького.

49-річному засновнику WikiLeaks було пред’явлено звинувачення по 18 пунктам, включаючи злом комп’ютерних систем уряду США і порушення законів про шпигунство шляхом публікації тисяч секретних документів США. У разі екстрадиції до Сполучених Штатів Ассанжу загрожує до 175 років.

Поліція Лондона заарештувала Ассанжа в квітні 2019 року в посольстві Еквадору після порушення наказу з’явитися до британського суду у зв’язку із запитом Швеції про його екстрадицію. Ассанж переховувався в посольстві сім років (з 2012 року).