ЄС виділяє майже 40 мільйонів євро країнам Західних Балкан для боротьби з COVID-19

Європейський союз оголосив, що виділить 38 мільйонів євро країнам Західних Балкан для їх боротьби з поширенням коронавірусу. Рішення ЄС було прийнято після того, як проти Брюсселя було висловлено багато критичних зауважень, що він не підтримує жодну з цих країн в регіоні.

Додаткові 140 мільйонів євро будуть виділені для «східних партнерів» ЄС – Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України. Дії ЄС також обумовлені тим фактом, що дані країни вже допомогли Китаю і Росії в боротьбі з пандемією коронавіруса.

З цих 38 мільйонів євро для Західних Балкан найбільша частка передбачена для Сербії – 15 мільйонів євро. Уряду Албанії та Північної Македонії отримають по чотири мільйони євро кожне, сім мільйонів будуть виділені для Боснії і Герцеговини, три мільйони євро для Чорногорії і п’ять мільйонів для Косово.

«Це важкі часи не лише для ЄС, але і для наших партнерів. Ми робимо все можливе, щоб обмежити поширення інфекції і знизити кількість людських жертв », – сказав представник Товариства з посиланням на AFP.

Країни Західних Балкан також будуть включені в програму ЄС з постачання захисних засобів, таких як маски і обладнання, для медичних працівників.