ЄС припиняє експорт вакцин на 6 тижнів?

Як повідомляє New York Times, Європейський союз завершує розробку термінового законодавства, яке розширює повноваження щодо обмеження експорту вакцин проти COVID-19, вироблених в блоці, протягом наступних шести тижнів.

Нові правила ускладнять експорт фармацевтичних компаній, які виробляють вакцини проти коронавируса в ЄС, за межі Співтовариства і, ймовірно, вплинуть на поставки в Великобританію.

Європейський Союз в основному має проблеми з компанією AstraZeneca, яка різко скоротила поставки в ЄС через виробничі проблеми. Нові правила в першу чергу націлені на цю фармацевтичну компанію. Але законодавство може також заблокувати експорт мільйонів доз з портів ЄС, включаючи вакцини Pfizer і Moderna.

«Ми знаходимося в кризовій ситуації. Я нічого не виключаю на даний момент, тому що ми повинні забезпечити вакцинацію європейців, як можна швидше»,- заявила минулого тижня президент Європейської комісії Урсула фон дер Лайєн.

Закон навряд чи вплине на Сполучені Штати, які до сих пір отримали менше 1 мільйона доз з заводів в ЄС.

ЄС дозволив фармацевтичним компаніям виконати свої контрактні зобов’язання, дозволивши експортувати понад 40 мільйонів доз в 33 країни в період з лютого по середину березня, з яких 10 мільйонів вирушили до Великобританії і 4,3 мільйона – в Канаду. Блок зберіг 70 мільйонів і розподілив їх серед 27 країн-учасниць, але ряд проблем перешкоджає масовій імунізації.

Проблеми почалися в кінці січня, коли AstraZeneca оголосила про скорочення поставок більш, ніж наполовину в першому кварталі 2021 року. У відповідь ЄС ввів процедуру видачі попереднього дозволу на експорт. Фармацевтичні компанії повинні отримувати цей дозвіл. ЄС має право блокувати експорт, якщо компанії не виконують свої зобов’язання за контрактами.

Станом на 1 лютого ЄС заблокував тільки одну з більш ніж 300 експортних поставок, невелику поставку вакцин AstraZeneca до Австралії. Причина в тому, що в Австралії майже немає випадків коронавіруса, а Союз бореться з третьою хвилею.

Нові правила включають більше підстав для блокування експорту. Вони дозволяють блокувати поставки до країн, що не експортують вакцини в ЄС. Ця ситуація явно націлена на Великобританію. Також будуть заблоковані поставки для країн з високим рівнем вакцинації або не такою серйозною епідеміологічною ситуацією.