Собака заразилася британською версією коронавіруса

Дослідники з Університету Комплутенсе в Мадриді заявили, що це перший випадок зараження свійської собаки британською версією коронавіруса. Вірус був виявлений у 14-річного пуделя, у якого немає видимих ​​симптомів.

Відкриття було зроблено командою під керівництвом професора Хосе Мануеля Санчеса з Університетського центру ветеринарного нагляду за здоров’ям, який вже кілька місяців вивчає поширення вірусу серед домашніх тварин. Проект був реалізований у співпраці з університетами Кастілья-Ла-Манча і Кордова і фінансується Інститутом здоров’я Карлоса III.

Головний висновок – домашні тварини рідко заражаються коронавірусом, навіть від своїх господарів. У разі пуделя був проведений ПЛР-тест із зразком, отриманим через ніс, і було виявлено 12 генетичних мутацій, 9 з яких характерні для британського варіанту вірусу.

Вчені вважають дослідження життєво важливим, з огляду на швидке поширення нових штамів. За їх словами, активний моніторинг COVID-19 повинен тривати і після закінчення пандемії, щоб вчасно відреагувати на можливі мутації.