Сорос виділяє 1 мільярд доларів всесвітній мережі університетів й бореться з авторитаризмом

Як пише The Guardian, філантроп і колишній фінансист Джордж Сорос оголосив, що пожертвує 1 мільярд доларів для фінансування нової глобальної мережі університетів, яка просуватиме ліберальні цінності та його бачення відкритого суспільства.

Сорос назвав його «найважливішим і найтривалішим проектом у моєму житті». Він сказав, що фінансування інститутів допоможе боротися зі зростаючим авторитаризмом в США, Росії та Китаї. Він також нападає на Дональда Трампа, називаючи президента США «абсолютним нарцисом».

Мільярдер, виступаючи на Всесвітньому економічному форумі в Давосі, відзначив, що нова мережа університетів «Відкрите суспільство» буде побудована на базі Центрально-Європейського університету, який відкрився після падіння комунізму 30 років тому.

Центральноєвропейський університет був змушений переїхати з Угорщини до Відня після того, як прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан скасував право установи на присудження американських дипломів.

За словами Сороса, університет недостатньо сильний, щоб стати освітнім закладом, якого потребує весь світ.

«Для цього потрібен новий вид глобальної освітньої мережі», – сказав він. Також додав, що прийшов час його Фонду відкритого суспільства здійснити амбітний проект, який буде спиратися на Центральноєвропейський університет і розвивати «нову й інноваційну освітню мережу, яка дійсно потрібна світу».