Польща пропонує посередництво між Лукашенко і опозицією в Білорусі

Польща готова виступити посередником між президентом Білорусі Олександром Лукашенко і опозицією, заявив міністр закордонних справ Польщі після другої ночі протестів після президентських виборів, повідомляє AFP.

«Польща готова виступити посередником між опозицією в Білорусі і президентом Лукашенко», – заявив Яцек Чапутовіч на прес-конференції в Ризі після зустрічі з колегами з Естонії, Фінляндії та Латвії.

«Ще є місце для діалогу, але буде важко переконати інші західні країни не вводити санкції щодо Білорусі, якщо насильство проти протестувальників продовжиться», – сказав він.

Польща закликала до екстреного засідання ЄС для Білорусі, колишньої радянської республіки, де Лукашенко виграв шостий термін на президентських виборах, на яких також претендував головний кандидат від опозиції Світлана Тіхановска.

Кандидат в президенти попросив притулку в Литві.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевич заявив, що його країна готова прийняти політичних біженців з Білорусі в разі потреби. Але він закликав до «обережного підходу» до введення санкцій, попередивши, що це «тільки посилить їх залежність від Росії».

Міністр закордонних справ Фінляндії Пека Хаавісто заявив, що санкції не повинні завдавати шкоди громадянам Білорусі.

Ведучий естонський дипломат Урмас Рейнсалу заявив, що вони не повинні визнавати результати президентських виборів в Білорусі, оскільки вони не були вільними і справедливими.

Міністри закордонних справ зустрілися з нагоди 100-річчя укладення мирного договору, що підтверджує незалежність Латвії від Радянської Росії.