Серед данців збільшується число прихильників ЄС, причина – Brexit

Процес виходу Великобританії з Європейського союзу і пов’язані з цим численні проблеми, вплинув на ставлення данців до ЄС.

Датчане фото

Данія приєдналася до Європейського союзу у тому ж 1973 році, що і Сполучене Королівство. Але майже через півстоліття, громадяни обох країн по-різному ставляться до блоку.

На тлі тяжких і затяжних переговорів Великобританії з ЄС про вихід з організації, недавнє опитування данців, оприлюднений телерадіокомпанією DR, показав, що якби референдум щодо членства відбувся найближчим часом, то закінчився б перемогою прихильників ЄС: 55% датських виборців за те, щоб їх країна і надалі залишалася членом Євросоюзу.

Слід зазначити, що перед голосуванням за Brexit у червні 2016 року підтримка громадян Данії перебування в ЄС становила 44%.

Серед молодих виборців віком від 18 до 34 років підтримка членства в Євросоюзі підскочила до 50%, тоді, як в 2016 році вона становила 39%.

Вихід Данії з блоку підтримують 20% опитаних. У 2016 року бажаючих вийти було 37%.

Відносини Данії з Євросоюзом багато в чому нагадують британські. У 1992 році країна відкинула Маастрихтський договір і приєдналася до Единбурзького угодою, яке надало Данії ряд виняткових прав, серед яких право не вводити єдину європейську валюту.

Джерело: www.eurabota.ua