Пропозиція про пенсійну реформу в Греції викликала 24-годинний страйк

AFP і Reuters повідомили, що сьогодні Греція постраждала від 24-годинного страйку з приводу пенсійної реформи, яка передбачає збільшення терміну роботи.

Протести паралізували громадський транспорт Афін, поромне сполучення та міжміські залізничні перевезення.

Урядовці також залишили свої робочі місця. Журналісти перестануть працювати на три години.

«Цей законопроект фактично є продовженням законів про сувору економію, запроваджених у період з 2010 по 2019 роки, які знизили пенсії на 20-60 відсотків», – йдеться в повідомленні профспілки ADEDY.

Сьогодні профспілки організовують вуличні акції протесту в Афінах, Салоніках та інших великих містах.

Новий консервативний уряд оголосив, що реформа, яка буде поставлена ​​на голосування в п’ятницю, зміцнить проблемну грецьку пенсійну систему до 2070 року.

Міністерство праці пояснило, що реформа – третя за значимістю поправка за десятиліття – передбачає збільшення пенсій і скорочення штрафів для працівників, що вийшли на пенсію. Законопроект також передбачає створення цифрового регістра для соціального забезпечення, велику гнучкість для самостійної зайнятості та багато іншого.

Профспілки, проте, попереджають, що реформи – це погано прихована спроба уряду приватизувати пенсійні фонди.

Катімеріні пише, що в законопроект включені нові категорії соціального забезпечення для 1,44 млн. самозайнятих і не працюючих за контрактом працівників, які мають право вибирати розмір своїх щомісячних внесків, що також буде визначати розмір їхньої пенсії.