Зіткнення між поліцією і протестуючими на грецьких островах через нові таборів для мігрантів

Сутички спалахнули на грецьких островах Лесбос і Хіос, де жителі намагалися запобігти прибуттю спецназу і екскаваторних машин, які будуть використовуватися для будівництва нових таборів для мігрантів.

«Поліція використовувала сльозогінний газ, щоб розігнати натовп, що зібрався сьогодні вранці, щоб спробувати перешкодити поліцейським зійти з державних поромів»,- повідомив The Guardian.

На Лесбосі демонстранти підпалили сміттєві баки і використовували муніципальні вантажівки для збору сміття, щоб спробувати заблокувати територію порту.

Поліція Хіоса також використовувала сльозогінний газ і електрошокові гранати. За словами місцевих чиновників, принаймні три людини потрапили до лікарні через утруднення дихання, викликаного масовим використанням сльозогінного газу.

Уряд заявив, що він буде продовжувати реалізовувати плани з будівництва нових об’єктів, і пообіцяв розселити існуючі табори, де в останні місяці спостерігається величезна перенаселеність.

Багато островітян, а також місцева влада стверджують, що мігранти та біженці повинні бути переселені до материкової Греції.

Конфлікт між поліцією і демонстрантами продовжився на барикадах поблизу районів, де будуть побудовані нові табори.

«Ми розуміємо, що в попередні роки виникла проблема з довірою»,- заявив офіційний представник уряду Греції Стеліос Пецас, додавши: «Але будуть побудовані закриті об’єкти, і ми закликаємо громадськість підтримати їх».

Він заявив, що уряду слід також враховувати зрослу стурбованість з приводу епідемії коронавірусу, стверджуючи, що в існуючих переповнених таборах не можна проводити належні перевірки здоров’я.

Греція є однією з найжвавіших точок переправлення для нелегальної імміграції до Європейського Союзу, причому більшість мігрантів прибувають на східні грецькі острови поблизу турецького узбережжя. Відповідно до угоди 2016 року з Туреччиною, яка підтримується і фінансується Європейським союзом, переміщення мігрантів обмежується цими островами до тих пір, поки їх заяви про надання притулку не будуть розглянуті.

У минулому році на грецькі острови прибуло близько 60000 мігрантів і біженців, що майже вдвічі більше, ніж в 2018 році.