Україна розглядає можливість розриву дипломатичних відносин із Росією

Україна може призупинити дипломатичні відносини з Росією після рішення Москви визнати самопроголошені Донецьку та Луганську народні республіки на сході Незалежними. Про це повідомив сьогодні на брифінгу президент України Володимир Зеленський.

Він сказав, що розглядає прохання міністерства закордонних справ країни щодо розриву двосторонніх відносин.

Глава держави також закликав союзників України не чекати на подальшу ескалацію, щоб ввести санкції, які, за його словами, повинні включати повну зупинку газопроводу “Північний потік-2”.

Зеленський применшив перспективу масштабного конфлікту з Росією, але наголосив, що готовий запровадити військовий стан, якщо це станеться.

Погіршуючи кризу, яка, на думку Заходу, може призвести до війни, учора президент Росії Володимир Путін оголосив самопроголошені Донецьку та Луганську народні республіки на сході України незалежними та наказав запровадити війська на їхню територію.

Пролунала різка реакція світової спільноти на це рішення.

Країни Балтії одними з перших виступили з різкими заявами з цього приводу.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив, що Росія порушила територіальну цілісність та суверенітет України.

ЄС, США, Великобританія та Канада заявили, що готують санкції на знак незгоди з Москвою. Президент США Джо Байден уже підписав указ про санкції проти ДНР та ЛНР.

Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон закликав російську владу відмовитися від свого рішення визнати незалежність Луганської та Донецької Народних Республік.

Уряд Японії виступив з ініціативою G7 щодо економічних санкцій проти Росії у разі військового вторгнення в Україну.

НАТО та Організація з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) також засудили дії Росії.