Вид на проживання в Греції

Греція – це давня країна з безліччю культурних традицій, унікальним колоритом і архітектурою. Вид на проживання (ВНП) у Греції для українців та інших громадян країн СНД у 2018 році – це не тільки обов’язкова умова для перебування на грецькій території понад 3 місяці, але й у першу чергу можливість іммігрувати в Європейський союз на постійне проживання.

Греція фото

Важливо. Приємне нововведення в місцеве імміграційне законодавство в 2014 році дозволяє отримати посвідку на проживання в Греції відразу на 5 років у разі купівлі нерухомості на суму від 250 тисяч євро.

Зручне географічне розташування на півдні Європи, красиві узбережжя чотирьох морів, безліч островів і пам’яток приваблюють до Греції туристів та іноземців, що бажають залишитися в цій країні на довгий час. Незважаючи на серйозні економічні труднощі, темпи падіння грецької економіки, в тому числі завдяки фінансовій підтримці міжнародних фінансових інститутів, не настільки великі.

Отримання посвідки на проживання в Греції передбачає наявність конкретних підстав для законного переїзду в країну. Найбільш популярні причини пов’язані з працевлаштуванням, навчанням, бізнесом, купівлею грецької нерухомості та возз’єднанням родин. Далі дізнаємося, як отримати ВНП у Греції в 2018 році, які знадобляться документи, розглянемо перелік підстав для видачі посвідки на тимчасове проживання і переваги грецької життя.

ЗМІСТ

  1. Як отримати вид на проживання в Греції
  2. Підстави для отримання ВНП
  3. Документи на вид на проживання в Греції
  4. Переваги або що дає ВНП у Греції

Як отримати вид на проживання в Греції

На відміну від громадян ЄС, які мають право безперешкодно перебувати на грецькій території протягом 3 місяців, представники третіх країн, наприклад українці, для в’їзду й оформлення ВНП у Греції зобов’язані попередньо отримати довгострокову візу. Тому основний перелік документів, включаючи підстави для отримання посвідки на проживання в Греції, готуються заздалегідь і подаються в грецьке консульство в країні іноземця.

Після приїзду до Греції необхідно звернутися до відділення у справах іноземців при місцевому МВС із заявою про надання дозволу на проживання (список документів див. нижче). Залежно від підстав, спочатку ВНП видається на 1-2 роки, наприклад у разі працевлаштування в грецькій компанії, або відразу на 5 років – у разі купівлі нерухомості. У будь-якому разі для дотримання місцевих міграційних законів мінімум за два місяці до закінчення терміну дії посвідки на проживання документ підлягає продовженню.

ВНП у Греції фото

Проживання на грецькій території з ВНП протягом 5 років дозволить отримати статус постійного жителя Греції. Надалі в кожному окремому випадку терміни можуть бути різні (від 2 до 7 років), з’явиться можливість оформити грецький паспорт. Загалом закони Греції, включаючи зміни 2014 року, передбачають великий перелік підстав для надання дозволу на проживання іноземцям:

  • Возз’єднання сім’ї.
  • Офіційне працевлаштування. Для звичайних найманих працівників і керівників грецькими компаніями або членів рад директорів умови відрізняються.
  • Навчання.
  • Ведення бізнесу.
  • Інвестиції, у тому числі купівля нерухомості.
  • Фінансово незалежні особи без права на роботу, включно з пенсіонерами.
  • У зв’язку з тривалим законним перебуванням у Греції (не менше 5 років) і веденням професійної діяльності.
  • Біженство й інші гуманітарні обставини.

Для кожної з перерахованих вище причин, що дозволяють оформити ВНП у Греції, встановлені свої умови та вимоги. Розглянемо найбільш популярні способи імміграції до Греції з метою отримання виду на проживання.

Підстави для отримання ВНП

ВНП у Греції з метою возз’єднання сім’ї

До громадянина Греції або іноземця з паспортом ЄС, що постійно проживає на грецькій території, можуть приєднатися близькі родичі (чоловік чи жінка, неповнолітні діти) без якихось особливих обмежень. У випадку з іноземцями з третіх країн, що мають посвідку на проживання в Греції, для возз’єднання сім’ї може знадобитися деякий час.

Воз'єднання сім'ї в Греції фото

Наприклад, найманим працівникам з-за кордону необхідно прожити в Греції не менше 2 років, а також довести здатність підтримувати родичів матеріально, після чого дозволяється забрати до себе сім’ю.

ВНП у Греції за допомогою інвестицій або покупки нерухомості

Один з найбільш популярних способів отримати посвідку на проживання в Греції є купівля нерухомості в Греції.

Нерухомість в Греції фото

Купівля об’єктів нерухомості в Греції на суму від 250 тисяч євро дозволить іноземцю та членам його сім’ї отримати ВНП строком на 5 років з подальшим продовженням на аналогічний період, якщо право власності, як і раніше, зберігається. Також допускається укласти договір оренди на житлові приміщення в туристичних комплексах або готелях терміном дії не менше 10 років на таку ж суму (250 тисяч євро), при цьому надається дозвіл на проживання.

Іншим способом отримання виду на проживання в Греції є інвестиції у грецьку економіку. Грамотний бізнес-план і вливання великої суми інвестицій, які сприятимуть розвитку грецької економіки, дозволять іноземцю отримати посвідку на проживання, включаючи членів сім’ї. Обов’язкові умови:

  • Сума інвестицій від 300 тисяч євро.
  • Створення 10 робочих місць, з яких не менше третини займуть місцеві жителі.
  • Ефект для економіки Греції.

ВНП у Греції для фінансово незалежних осіб

Іноземці, які не планують займати робочі місця в Греції, тобто мають достатній рівень доходу за межами країни або певну суму заощаджень, можуть отримати вид на проживання. Як правило, потрібно мати стабільний дохід за межами Греції не менше 2 тисяч євро на місяць або відкрити рахунок у грецькому банку на суму 24 тисячі євро. ВНП видається на один рік із правом продовження. Для переїзду членів сім’ї потрібна додаткова сума в розмірі близько 400 євро на місяць на одну особу.

ВНП у Греції з метою ведення бізнесу

Якщо відкрити бізнес в Греції та продемонструвати зацікавленість у розвитку власної компанії, яка буде приносити прибуток, створювати робочі місця, поповнювати грецький бюджет і сприяти розвитку економіки, в іноземця з’явиться можливість отримати вид на проживання.

Бізнес в Греції фото

Зазвичай потрібно вкласти в бізнес не менше 60 тисяч євро. Відзначимо, що податки в Греції дуже високі, наприклад у 2018 році ставка корпоративного податку на прибуток становить 29%.

ВНП у Греції з метою працевлаштування

Сьогодні знайти роботу в Греції досить складно. Рівень безробіття сягає 20,5%, економічне становище хитке, плюс велика конкуренція з місцевими жителями і європейцями. Проте близько 20% грецької робочої сили – це трудові мігранти, які в основному зайняті в сфері некваліфікованої праці. У принципі, вакансії в Греції є. Наприклад, у сільському господарстві або будівництві.

Робота в Греції фото

Офіційна робота дозволить отримати ВНП на один рік із правом продовження. Через два роки можна перевезти сім’ю.

ВНП у Греції з метою навчання

Навчання в одному з акредитованих університетів Греції вимагає оформлення виду на проживання на весь період навчання. Грецька вища освіта славиться давніми традиціями, престижністю та якістю. Для надходження знадобиться атестат про повну загальну середню освіту, в тому числі отриманий у країнах СНД, і сертифікат про володіння мовою. В основному навчальні програми доступні грецькою та англійською мовою. Середня вартість навчання в місцевих ВНЗ становить 1,5 тисячі євро на рік.

Ми підібрали для Вас відео, у якому Ви дізнаєтесь про те, як поступити у грецький навчальний заклад та імігрувати до Греції.

Документи на вид на проживання в Греції

Залежно від причин для переїзду в Грецію, вимоги до кандидатів на ВНП і перелік документів, які надаються у відділення у справах іноземців, можуть відрізнятися.

Основний список документів
  1. Належним чином заповнені дві заяви на ВНП встановленого зразка.
  2. Оригінал і копія дійсного закордонного паспорта.
  3. Три кольорові фотографії.
  4. Довідка про відсутність серйозних захворювань, видана грецьким медичним закладом. Обов’язково перевіряється відсутність туберкульозу і робиться флюорографія.
  5. Медична страховка.
  6. Підтвердження наявності достатніх коштів для проживання в Греції. Звичайно потрібно не менше 24 тисяч євро на рік.
  7. Володіння нерухомістю для життя в країні (у власності або оренді).
  8. Документальне обґрунтування законності оформлення ВНП (відомості про зарахування до вищого навчального закладу, трудовий контракт, свідоцтво про реєстрацію компанії тощо).
  9. Оплата реєстраційного внеску (150 євро).

Рекомендується починати процедуру оформлення посвідки на проживання в Греції відразу після приїзду в країну, оскільки процес може затягнутися на невизначений час, а термін візи не безмежний.

Переваги або що дає ВНП у Греції

  • Вільне переміщення по території країн, що входять в Шенгенську зону, і спрощене отримання віз до багатьох держав світу.
  • Життя в країні з приголомшливою природою, вишуканою кухнею та безліччю місць для відпочинку.
  • Можливість працевлаштування, отримання освіти і ведення бізнесу в країні – члені ЄС.
  • Порівняно високий рівень життя і прийнятні ціни, включаючи нерухомість і харчування.
  • Доступ до якісної медицини та європейських кредитів.