Яка робота є в Чехії для жінок

Враховуючи не тільки складне економічне становище, а також гендерну нерівність в Україні, багато українки всерйоз замислюються про те, щоб поїхати працювати за кордон. З цієї точки зору країни центральної Європи виглядають найбільш перспективно. Географічна близькість, високий рівень доходів громадян, членство країни в Євросоюзі робить роботу в Чехії для жінок привабливою перспективою. Про те, які умови праці та вимоги роботодавців чекають українок в цій державі, і піде мова в нашому матеріалі.

Чехия фото

Робота для жінок в Чехії

З 1 січня 2018 року мінімальна зарплата, яка виплачується у Чеській Республіці, становить 11000 крон, або 470 євро. Середня ж зарплата в Чехії налічує 900 євро. Крім того, фахівці затребуваних професій і з високою кваліфікацією можуть заробляти і 3000 євро в місяць.

Наприклад, робота в Чехії для медсестер оплачується в розмірі від 100 крон на годину. Відповідно щомісячний заробіток стартує з суми 770 євро. Природно, чим вище кваліфікація працівника та досвід його роботи, тим вище заробітна плата, на яку можна розраховувати.

Крім того чеське законодавство гарантує соціальний захист як громадян своєї країни, так і мігрантам, у яких оформлено дозвіл на роботу в цій країні.

Робота в Чехії, на яку можуть претендувати українські жінки, частіше всього знаходяться в таких сферах:

  • Медицина. Завжди потрібні медсестри, медсестри, акушерки, сімейні лікарі, стоматологи та інші лікарські спеціальності
  • Економіка. До цієї сфери можна віднести менеджмент і страхування
  • Сфера інформаційних технологій
  • Обслуговуючий персонал. Роботодавці раді бачити українок на постах гідів, барменів, офіціантів, хостес, кухарів, прибиральниць, покоївок та інших роботах пов’язаних з обслуговуванням гостей закладів
  • Сільське господарство. Незважаючи на те, що в більшості своїй ці сезонні вакансії, часто роботодавці підписують трудові договори з позначкою про можливе продовження
  • Робота для жінок на підприємствах Чехії. На чеському ринку праці існує дефіцит кадрів, які могли б працювати на лініях складання великих заводів і інших промислових організацій

Крім того в Чехії без проблем українські жінки можуть влаштуватися нянями, швачками, домробітницями, продавцями та перукарями.

Знайти роботу можна кількома шляхами. Звернувшись в місцеве агентство в тому місті, де передбачається працевлаштування. Так надходять тисячі охочих працювати за кордоном. Або самостійно шукаючи інформацію про вакансії в інтернеті.

Робота в Чехії для жінок з України

Чехия фото   

Їдучи працювати в іншу країну важливо розуміти, які умови праці та життя надаються на місці. Згідно з відгуками про роботу в Чехії для жінок українки можуть розраховувати на наступні преференції:

  • Легальне працевлаштування та допомога в оформленні необхідної документації
  • Роботодавці в більшості випадків надають житло. Однак зверніть увагу на цей пункт, підписуючи трудовий контракт. Саме в договорі має бути обумовлено як оплата житла, так і саме житло (квартира чи кімната в гуртожитку, кількість сусідів, додаткові платні послуги тощо)
  • Можливо надання харчування на підприємстві. Тим не менш, за цю послугу може стягуватися окрема плата
  • За необхідності надання робочого одягу. Найчастіше уніформу видають на заводах і промислових підприємствах

Середній робочий день іммігранта триває 8-12 годин. Однак у випадку переробки годинник понаднормової роботи оплачується за подвійним тарифом. Кількість вихідних днів і відпустка в кожному випадку обмовляється індивідуально. Це може залежати як від галузі, в якій працює фахівець, так і від штатного розкладу самої компанії.

Підбираючи кандидата серед іноземців, чеські роботодавці, крім специфічних, висувають і загальні вимоги. Найбільш поширеними є:

  • Наявність необхідних документів (або можливість їх оформити)
  • Відсутність фізичних протипоказань до обраної роботі
  • Наявність медичної страховки
  • Відсутність шкідливих звичок
  • Стресостійкість
  • Відсутність судимості та інших проблем із законом

В залежності від вакансії і того, передбачає дана робота пряме спілкування з клієнтом, чеські рекрутери можуть вимога знання не тільки англійської, але і чеської мов. Однак у ряді вакансій може виявитися досить знання російської.

Документи для роботи в Чехії для дівчат

Для легальної роботи в більшості країн Євросоюзу, в який входить і Чеська Республіка, необхідна наявність дозволу на роботу. Першим етапом оформляється робоча віза в Чехію. Більшість роботодавців допомагають українським здобувачем з її отриманням.

Повний пакет документів для працевлаштування в Чехії:
  • Внутрішній паспорт громадянина України
  • Закордонний паспорт. У разі, якщо цей документ старого зразка при подачі документів у візовий відділ консульства у аппликата візьмуть відбитки пальців для біометричної ідентифікації
  • Підтвердження наявності місця проживання (договір оренди нерухомості або прописаний в трудовому договорі пункт про надання житла компанією)
  • Підтвердження робочої мети переїзду до Чехії (трудовий контракт)
  • Фото певного розміру
  • Анкета-заява, заповнена особисто людиною, яка подає документи

У ряді випадків також необхідно пред’явити документи, що підтверджують кваліфікацію (дипломи про освіту, свідоцтва, сертифікати тощо) і медичне підтвердження стану здоров’я претендента.

За офіційними даними, які надає Міністерство Закордонних справ Чеської Республіки, робоча віза видається у двомісячний строк з моменту подання документів. На практиці ж цей період може затягнутися до майже чотирьох місяців.

Зверніть увагу на те, що з 2017 року в Чехії працює програма Re?im Ukrajina. Вона передбачає пріоритетне оформлення документів для роботи вихідцям з України.

Деякі громадяни України, намагаючись обійти бюрократичні складнощі в оформленні документів, намагаються знайти роботу напівлегально, маючи відкриті робочі візи інших країн. З нашої сторони не радимо влаштовуватися на роботу в Чехії для жінок по польській візі, або візі будь-якої іншої країни, крім чеської. Це пряме порушення закону, що може спричинити за собою не тільки штрафи, але й інші способи покарання, аж до позбавлення волі та депортації.

Отже, влаштуватися українкам на роботу в Чехії досить просто. Різноманітність вакансій, соціальний захист, прийнятні умови праці і життя роблять цю задачу не просто привабливою, але і воплотимой.