Перспективи виходу з рецесії: Греція робить ставку на цифрову революцію

Греція планує швидко розширити державні цифрові послуги в 2020 році, щоб скоротити свою горезвісну повільну бюрократію і допомогти країні швидше вийти з рецесії, викликаній пандемією.

Більше 500 сервісів тепер доступні через новий інтернет-портал – gov.gr, який був запущений 21 березня під час обмежувальних заходів. Міністр цифровий політики Кіріакос Піракакіс заявив агентству Associated Press, що до кінця року до платформи буде додано не менше 200 цифрових послуг – приблизно по одій за день.

На даний час вони варіюються від отримання медичного рецепту через Інтернет та подання архітектурного проекту для дозволу на будівництво, до звернення за державною допомогою для засуджених.

«Подумайте про зручності у повсякденному житті, наприклад, при народженні дитини: до лютого отримання номера для соціального забезпечення для новонародженого означало відвідування п’яти різних державних установ», – сказав Піракакіс: «Тепер, це відбувається автоматично в лікарні, і батьки отримують номер через текстове повідомлення. Ми будемо впроваджувати цю практику назавжди ».

Очікується, що Греція щойно вийшла з важкої фінансової кризи, і в цьому році вона зіткнеться з найсерйознішою рецесією в ЄС через вплив пандемії Сovid-19 на туризм і інші ключові сектори грецької економіки з великою заборгованістю.

Десять років тому, під час світової фінансової кризи, адміністративні витрати склали колосальні 6,8 відсотка валового внутрішнього продукту Греції – майже вдвічі більше, ніж в середньому по ЄС, за даними Організації економічного співробітництва і розвитку.

Під тиском міжнародних кредиторів Греція роками переводила в цифрову форму послуги державного і податкового адміністрування, але вперше за сім тижнів тому послуги для громадян були поміщені під «один онлайн-дах».

Піракакісу 36 років, він закінчив Гарвардський і Массачусетський технологічний інститут та спеціалізується на використанні технологій в державному управлінні. Він каже, що повний перегляд цифрових технологій в Греції натхненний державами-членами ЄС, які є лідерами в сфері онлайн-послуг.

«Наш компас – Естонія, де ви можете робити все онлайн, крім трьох речей: женитися, розлучитися і купити будинок»,- сказав міністр. «Ми сподіваємося досягти такого цифрового балансу, доповнюючи і інтегруючи більше послуг одну за одною в найближчі місяці».

До літа Греція поставила перед собою мету створити правову основу для отримання громадянами ідентифікаційного номера та заборонити використання факсів в державній адміністрації.