Угорщина купить у США ракети ППО за 1 мільярд доларів

Сьогодні Угорщина підписала лист про наміри придбати американські ракети ППО на суму близько 1 мільярда доларів, повідомляє національне інформаційне агентство MIT. Угоду парафували міністр оборони Угорщини Тібор Бенко і посол США в Будапешті Девід Корнштейн. За даними Міністерства оборони Угорщини, угода включає ракети класу “повітря-повітря” і “земля-повітря”, повідомляє Associated Press. Операція буде завершена до кінця вересня, повідомляє Reuters.

Придбання компанією Rating Technologies цих ракет середньої дальності «повітря-повітря» «модернізує засоби протиповітряної оборони Угорщини та дозволить їй піти від нинішньої радянської системи», – цитує посла США AFP. Як нагадує Reuters, міністр закордонних справ Угорщини Пітер Сіарто на прес-конференції з держсекретарем Майком Помпео в Будапешті в 2019 році оголосив, що дві країни обговорюють покупку американських систем ППО.

При прем’єр-міністрі Вікторі Орбані, Угорщина, яка є членом НАТО, стала нарощує оборонну міць, збільшивши частку ВВП на збройні сили з 0,95% в 2013 році до 1,21% в 2019 році. Така політика не заважає Будапешту підтримувати тісні зв’язки з Китаєм і Росією. Зокрема, Орбан не збирається відмовляти китайському телекомунікаційному гіганту Huawei в розгортанні мережі 5G в Угорщині. У зв’язку з цим, держсекретар США Майк Помпео, який збирається обговорити вплив Китаю і Росії під час свого турне по Центральній Європі на цьому тижні, не відвідає Угорщину, повідомляє AFP.

За даними Associated Press, уряд Орбана поступово збільшував свої річні витрати на оборону починаючи з 2015 року після значних скорочень в період постфінансової кризи 2008 року. Згідно з проектом бюджету на 2021 рік, витрати на оборону в наступному році прогнозуються на рівні 778 мільярдів форинтів (2,25 мільярда доларів), або близько 1,66% ВВП.

Угорщина недавно купила танки у Німеччині, а також модернізує свій військовий потенціал, нагадує Reuters, зазначаючи, що уряд Орбана приділяв збройним силам більше уваги, ніж більшість урядів в минулі десятиліття, коли поліпшення економіки було пріоритетом. Міністр Бенко сказав, що все змінилося. «Ми бачимо, що світ, в якому ми живемо, знаходиться в надзвичайно вразливій ситуації», – сказав він, додавши, що небезпека виходить за рамки військового конфлікту і перетворюється в гібридну війну, як у випадку з Кримом. «Західні союзники критикували Угорщину за її близькість до Москви», – додає Рейтер, нагадуючи про те, що Орбан виступав за ослаблення санкцій проти Росії.