Посол США в Польщі для Путіна: СРСР вступає в змову з Німеччиною в зв’язку з початком ДСВ

Німеччина і Радянський Союз були однаково відповідальні за початок Другої світової війни. Про це заявив посол США в Польщі Джордж Мосбахер в своєму пості в Twitter, відповідаючи на недавні заяви президента Росії Володимира Путіна про початок конфлікту, повідомляє DPA.

«Шановний президент Путін, Гітлер і Сталін змовилися почати Другу світову війну. Це факт. Польща стала жертвою цього жахливого конфлікту », – написав посол.

У коментарях, зроблених минулого тижня, Путін заперечував, що СРСР зіграв роль в початку Другої світової війни, і спробував перекласти частину провини за конфлікт на Польщу.

Він також відкинув той факт, що Радянська Росія вторглася до Польщі у вересні 1939 року, і заявив, що Польща була співучасницею в планах Гітлера щодо Голокосту, назвавши посла Польщі в нацистській Німеччині до війни «антисемітською свинею».

Раніше в цьому місяці Путін піддав критиці резолюцію Європейського парламенту, в якій говорилося, що пакт про ненапад між нацистською Німеччиною і Радянським Союзом (більш відомий як пакт Ріббентропа-Молотова від 23 серпня 1939 року) “прокладає шлях до початку Другої світової війни.”

Коментарі Путіна викликали протест у Польщі, де уряд викликав російського посла, щоб висловити своє несхвалення.

Пізно ввечері прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкий в своїй заяві підкреслив, що неприпустимо призначати винних жертвами.

Російський президент, як зазначив Моравецкий, “багато разів брехав Польщі і завжди робив це свідомо. Зазвичай це відбувається, коли російська влада відчуває міжнародний тиск у зв’язку з її діями”.