Поїздка до Німеччини на автомобілі: підготовка до подорожі, документи і правила перетину кордонів

Подорожувати Європою можна різними видами транспорту, але поїздка до Німеччини за індивідуальним маршрутом на машині дозволяє отримати максимальне задоволення.

У статті ми постараємося відповісти на найпоширеніші питання, пов’язані з підготовкою до поїздки на особистому автомобілі з України в ФРН.

поїздка до Німеччини на автомобілі

Плюси і мінуси поїздки в Німеччину на машині

Подорож за кордон на автомобілі має приємні і негативні сторони.

Порівняти плюси і мінуси допоможе таблиця:

Позитивні моменти

Неприємні дрібниці

Самостійне планування маршрутуВодій повинен проявляти підвищену пильність у дорозі
Гнучкий графік руху і відпочинкуПотрібні інструменти і навички для усунення можливих несправностей автомобіля
Можливість за бажанням змінювати мета поїздкиДля поїздки потрібно більше часу, потрібні кошти для оплати пального і проїзду по деяким автотрасам
Відсутність малознайомих попутниківТранспортний засіб має відповідати вимогам, що пред’являються до автомобілів які переміщуються  по ЄС
Неспішний огляд визначних пам’яток в зручному для мандрівника ритміПотрібно вивчити особливості правил дорожнього руху країн на шляху прямування

Це не повний перелік переваг і недоліків подорожі по Німеччині на машині, але сподіваємося його цілком достатньо для прийняття остаточного рішення їхати чи ні.

Підготовка документів

Підготовку документів для поїздки умовно можна розділити на частини:

  1. Водій і пасажири (якщо є) повинні мати:
  • Закордонний паспорт з біометрикою (або звичайний з візою);
  • Поліс міжнародної медичної страховки;
  • Підтвердження бронювання номера в готелі;
  • Підтвердження наявності коштів (банківська виписка) на дорогу, харчування, проживання.

Окремо зупинимося на вимогах до водійського посвідчення. Багато хто стверджує, що обов’язково потрібні права міжнародного зразку. Це не зовсім так. Справа в тому, що регулювання дорожнього руху на території багатьох європейських країн проводиться в рамках Віденської конвенції, яка була прийнята в 1968 році. Угода передбачає взаємне визнання водійських прав виданих в країнах які підписали конвенцію. Таким чином, для поїздки досить мати українське водійське посвідчення.

  1. Документи на автомобіль потребують наявності:
  • техпаспорта;
  • автостраховки;
  • довіреності на керування, якщо їдуть на автомобілі іншого власника.

Підготовка транспортного засобу

Шлях з України до Німеччини вимагає ретельної підготовки автомобіля до поїздки. Бажано переконатися в повній справності всіх вузлів і систем. Обов’язково перевірте роботу освітлювальних приладів, і на всякий випадок візьміть запасний комплект освітлювальних елементів. Невчасно згасла лампочка може стати причиною затримки. Перетину кордону може перешкодити і тонування стекол. Бажано позбутися від нього заздалегідь.

використання ременів безпеки

У водія і всіх пасажирів повинні бути, світловідбиваючі жилети. Обов’язково перевірте справність ременів безпеки і не забувайте ними користуватися особливо в Німеччині. У момент руху всі люди в автомобілі повинні бути пристебнуті. Маленькі діти можуть їхати тільки в спеціальних кріслах на задньому сидінні.

Тип шин повинен відповідати сезону, але шиповка заборонена. Обов’язкова умова наявність справного вогнегасника, аптечки, знаку аварійної зупинки. Будь-які видимі навіть мало помітні несправності намагайтеся усунути в рідній країні. Причиною заборони перетину кордону може бути тріщина на склі або подряпина.

У ФРН звертайте увагу на розташування «Зелених зон», в які без платного (5-15 євро) дозволу в’їзд заборонений, талон наклеюють на лобове скло. Порушники заборони заплатять штраф 85 євро (€).

Як перетнути кордон?

Поїздка до Німеччини передбачає перетин кордону. До Польщі їдуть через прикордонні пропускні пункти, які в Україні розташовані в Ягодині, Шегині, Устилузі, Смільниці, Краковці та Раві-Руській.

У митному пропускному пункті відбувається перевірка документів, автомобіля і вантажу. Після огляду співробітник митниці оформляє пропускний талон, в якому вказує технічні характеристики автомобіля, особисті дані водія, пасажирів і часу перетину українського кордону. Зазначені в талоні відомості обов’язково відразу ж перевіряйте. Вносити виправлення може тільки митник, але кращим рішенням, якщо допущена помилка, буде оформлення нового талона. Після проходження контролю в пропускний талон проставляють штамп, який підтверджує відсутність порушень при перетині кордону.

Процедура перевірки автотранспортного засобу і багажу повторюється на польському кордоні, після завершення в талоні проставляється штамп польської митниці (обов’язково проконтролюйте його наявність).

процедура перевірки автотранспортного засобу на польському кордоні

Подальша поїздка проходить по території Єврозони, тому на територію ФРН в будь-якій точці кордону в’їзд вільний.

На подолання на автомобілі 1340 км шляху з Києва до столиці Німеччини Берліну через Польщу буде потрібно близько 14 годин. Цей час без урахування пробок і очікування перевірки на польському кордоні.

Які відомості варто уточнити?

Вирушаючи в поїздку, варто поцікавитися правилами дорожнього руху (ПДР) на території Польщі і Німеччини, які можуть відрізнятися від українських вимог по багатьом пунктам.

Увага

Кожна Федеральна земля ФРН має право вносити зміни до правил дорожнього руху діючі на своїй території.

Скрізь не допускається:

  • водіння в нетверезому стані і без пристегнутого ремня безпеки;
  • переміщення по населеному пункту зі швидкістю вище 50 км / год, за 30 метрів до перехрестя понад 30 км / год;
  • рух на червоне світло світлофора;
  • створення перешкод на дорозі;
  • парковка в непередбачених місцях.

Прямуючи до Німеччини по території Польщі, врахуйте, що швидкісні автотраси можуть бути платними. Ціна проїзду буває фіксованою (30-80 злотих) або з оплатою за кожен кілометр шляху 20 грошів. Платять готівкою Зберігайте чек до повного проїзду по платній ділянці.

У ФРН майже всі автодороги умовно безкоштовні, але вартість обслуговування дорожнього покриття включена в ціну палива. Таким чином, більше платить той, хто частіше їздить. Платних автобанів трохи, але вони все-таки є.

Наприклад, проїзд по деяким тунелях платний:

  • Warnowtunnel – 4,80 €;
  • Herretunnel – 2,70 €.

Переміщення на автомобілі по панорамній дорозі Roßfeldpanoramastraße обійдеться в 8 €.

проїзд по платній панорамної дорозі Roßfeldpanoramastraße

Інформацію про зміни правил бажано перевіряти перед кожною поїздкою.

Які витрати можуть бути в дорозі?

Вирушаючи в поїздку з України до Німеччини, варто потурбуватися про наявність коштів. Для поїздки на автомобілі бажано запастися грошима на міжнародній пластиковій картці і мати невелику суму близько 500 € і 200 злотих готівкою. Дрібні купюри знадобляться для оплати проїзду по платній дорозі, відвідування туалетів, внесення дорожнього мита, парковки і місцевих зборів.

Потрібні гроші і на паливо. Підрахувати витрати допоможе таблиця.

Орієнтовна ціна палива в березні 2019 року

Країна

Ціна різних типів палива, в €

Бензин 98Бензин 95Дизель
Україна0,990,950,94
Польща1,151,11,18
ФРН1,491,351,24

Буде не зайвим мати кошти на випадок непередбачених обставин, наприклад, якщо в дорозі доведеться звертатися за допомогою в автомайстерню або відвідувати автомийку.

Запасіться грошима і на повсякденні витрати, які для однієї  дорослої людини можуть становити 50-100 € в день.

Корисні поради

Бувалі мандрівники радять новачкам подбати про важливі дрібниці, які можуть зіпсувати враження від поїздки.

Перерахуємо деякі з них:

  1. Обов’язково завантажте в мобільний телефон або навігатор останню версію карт, це дозволить знайти шлях навіть в незнайомій місцевості.
  2. При перетині кордону ЄС не забудьте відключити функцію виявлення радарів. Активний антирадар серйозне порушення європейського законодавства штраф неминучий.

Висновок

Тепер ви знаєте, як без особливих проблем доїхати до Німеччини на машині. Ця поїздка може стати незабутньою пригодою особисто для вас і ваших друзів, які можливо захочуть скласти вам компанію. Продуманий маршрут і ретельна підготовка дозволить насолоджуватися подорожжю, а не займатися вирішенням раптово виникаючих проблем.