Яка середня зарплата у Греції варто їхати на роботу українцям

 Греция фото

Хоча Греція пережила економічну кризу, але за останні два роки ситуація поступово змінюється в кращу сторону. Економіка відновлюється, уряд проводить ефективні реформи. Робочі місця для іноземних громадян є, а середня зарплата в Греції вище, ніж у таких європейських державах, як Польща чи Словаччина.

Вибираючи країну для працевлаштування, багатьох цікавить рівень життя в ній і оплата праці. Слід розуміти, що розмір прибутку залежить від багатьох факторів. У статті ми проаналізуємо зарплати в Греції в залежності від освіти, професії, кваліфікації та досвіду. Ви дізнаєтеся, де платять більше і який прибутковий податок стягується.

Мінімальна зарплата в Греції

У Греції існують нормативні акти, які регулюють розмір мінімальної оплати праці. До економічної кризи «мінімалка» була майже на двісті євро більше, але уряд був змушений знизити ставку з 880 до 684 євро. Цей показник залишається на одному і тому ж рівні з 2012 року. Якщо враховувати, що є таке поняття як 14 зарплата в Греції (бонуси), то сума ще на 100 євро менше (586 євро). У середньому річна мінімальна зарплата становить 8200 євро. Показники наведені без урахування прибуткового податку, розмір якого залежить від конкретного доходу, досвіду та сфери діяльності.

Є і позитивні сторони – мінімальна заробітна плата в Греції вище, ніж в інших державах центральної та західної Європи, в тому числі входять до складу ЄС (Чехія, Хорватія, Словаччина, Польща та Естонія). Для порівняння: в Україні мінімальна зарплата в 2017 році дорівнює 110 євро.

Якщо брати до уваги менталітет країни і те, що греки не звикли працювати повний робочий день, а також прожитковий мінімум в Греції в 2017 р., то зазначені зарплати стають істотними.

Яка середня зарплата в Греції

Зароботная плата фото

У зв’язку з економічною нестабільністю визначити точну цифру, яка відображає середню зарплату в Греції на момент 2017 року досить складно. На цей показник впливає те, що серед трьох мільйонів семисот тисяч працевлаштованих більше мільйона безробітні, а кожен 5 працює неповний день.

Якщо говорити про цифри, в середньому в країні заробляють 1 100 євро брутто (950 нетто). Це помістило Грецію на 18 місце серед інших країн Європейського Союзу за рівнем середнього доходу.

Дипломований спеціаліст отримує в середньому 1400 євро до сплати податку, а простий робітник 800 євро. Деколи випускників престижних вузів важко знайти роботу з зарплатою перевищує 700 євро.

Зверніть увагу, що в кінці року всім працівникам без винятку обов’язково нараховується 13 зарплата в Греції. Це премія в розмірі 1 окладу всім, хто працював з травня по грудень поточного року. Розрахувати розмір можна за допомогою спеціального калькулятора.

Затребувані професії

Фахівці різних професій мають відмінну заробітну плату. Сума залежить не тільки від спеціалізації, але і від регіону країни, роботодавця, рівня кваліфікації і стажу. Наприклад, середня зарплата лікаря в Греції високого професійного рівня

1500-2000 євро в місяць, а молодого фахівця близько 900. Такий же оклад вчителів.

Найбільш затребувані в країні працівники туристичної сфери та сільського господарства. Іноземці, що працюють в цих напрямках, отримують в середньому 600 євро нетто. В цих напрямках В Греції найчастіше пропонуються вакансії:

  • аніматори;
  • офіціанти та бармени;
  • гіди;
  • перекладачі;
  • хостесы, адміністратори готелів і ресторанів;
  • обслуговуючий персонал (няні та домогосподарки, прибиральниці, покоївки, доглядальниці, няні);
  • будівельники;
  • працівники сільського господарства, частіше всього на прибирання цитрусових.

Фахівці високої кваліфікації можуть знайти роботу у великих міжнародних компаніях. Цінуються інженери, ІТ-розробники, медпрацівники, вчені.

Зарплата в Греції для працівників різних професій

Професія

Середній показник в місяць

Депутат

15 000

Держслужбовець

1 000 – 2 000

Керівник або топ-менеджер по маркетингу в міжнародній компанії

від 3 000 до 15 000

Суддя залежно від рангу

1 500 – 4 000

Машиніст

5 000

Дантист

3 300

Механік судна

4 000 – 5 000

Адвокат компанії

від 2 000

Гід

1 500 – 2 000

Шляховий обхідник

2 000

Лікар

1 000 – 1 500

Медсестра

900 – 1 000

Вчитель

900 – 1 000

Поліцейський

1 000

Приватний перукар

600

Аніматор

700

Продавець магазину

500-700

Кур’єр

600

Водій автобуса

700

Водій

 

Офіціант

800

Зварювальник

1 200

Сантехнік, електрик, столяр

1 000

Охоронець

650

Священик

800

Сезонний робітник

600

Податки з зарплати в Греції

Як і в інших країнах Європи у Греції діє прибутковий податок. Його платить роботодавець, віднімаючи відсоток з окладу працівника. Звільняються від оподаткування ті, хто отримують менше 12 тис. у рік. Якщо ставка вище, то податок становить від 18 до 45% в залежності від суми заробітної плати. Податок зобов’язані сплачувати всі, хто працює на території країни, в тому числі іноземні громадяни.

Яка середня зарплата в Греції для іноземців

Всіх, хто збирається на роботу в цю країну цікавить питання: скільки становить середня зарплата і є доплати до зарплати в Греції для іноземців? На гідну оплату праці можуть розраховувати дипломовані фахівці з підтвердженим освітою та знанням мов. В середньому вони отримують від 2 тис. євро.

Низькокваліфікований персонал також повинен знати на мінімальному рівні англійську або грецька мова. Їх ставка буде залежати від сфери діяльності. Сезонні робітники отримують в середньому 600 євро, часто з проживанням і харчуванням.

Підводимо підсумки

Як бачимо, влаштується на роботу в Грецію українцям цілком реально. Тут теплий середземноморський клімат, гостинна країна, яка прагне до економічної стабільності і рада іноземним працівника.

Перш за все, оцініть свої шанси на отримання гідної зарплати і приступайте до пошуку підходящої вакансії в Греції. На сайті eurabota.ua ви можете розмістити своє резюме і роботодавець сам вас зможе знайти.