Топ-менеджери Volkswagen постануть перед судом у зв’язку з дизельним скандалом

Генеральний директор Volkswagen Герберт Дисс, президент компанії Ханс Дітер Поеч і колишній глава групи Мартін Вінтеркорн були звинувачені німецькою прокуратурою в маніпулюванні ринком і нездатності вчасно інформувати інвесторів про дизельний скандал.
Компанія зізналася в установці в 2015 році програмного забезпечення, яке видавало невірні результати під час випробувань на викиди вихлопних газів на 11 мільйонах автомобілях з дизельним приводом.
Наглядова рада VW group оголосила, що у зв’язку з пред’явленим обвинуваченням без зволікання відбудеться позачергове зібрання керівного складу.
«Правління раніше мало підготуватися до можливості пред’явлення звинувачень на території Німеччини», – йдеться в повідомленні представника компанії.
Адвокат Дисса оголосив, що його клієнт не міг передбачити реакцію фінансового ринку на скандал, і судове переслідування не вплине на його виконання своїх обов’язків в компанії.
Розслідування маніпулювання ринком було розпочато за запитом Федерального управління з фінансового нагляду (BaFin), яке в середині 2016 року визначило Винтеркорна і Дисса в якості можливих підозрюваних. Три місяці по тому Поеч був внесений до списку.
Коли вибухнув скандал, Дисс керував брендом VW. Раніше групу очолював Вінтеркорн, який подав у відставку через кілька днів після початку скандалу. Незважаючи на це, він стверджував, що раніше не знав про скандал.
Через кілька днів після скандалу акції компанії впали на 37 пунктів. Інвестори стверджують, що вони вчинили б інакше, якби знали про ситуацію.
Питання про маніпулювання ринком не залежить від розглядів, пов’язаних з простим визнанням шахрайства в тестах на викиди VW. ЗМІ повідомляють, що дизельний скандал уже обійшовся німецькому автомобільному концерну в більш ніж 30 млрд. євро у вигляді штрафів та інших зборів.