Німецькі католики допомогали нацистам

“Німецька рада католицьких єпископів опублікувала звіт про те, що священики співпрацювали з нацистами в роки Другої світової війни”,- пише Sunday Times у Великобританії.

23-сторінковий документ свідчив, що Адольф Гітлер отримав явну підтримку від духовенства Римської курії до того, як прийшов до влади в 1933 році. «Ватикан засудив расистські закони, введені в Третьому рейху в 1935 році. Однак Католики в Німеччині рідко виступали на захист переслідуваних євреїв і циган , – йдеться в повідомленні.

Крім того, священики виправдовували злочини німецьких військових. У документі нагадується, що римсько-католицька церква визначила судові процеси в Нюрнберзі (проти державних діячів, які брали участь у Другій світовій війні і Голокості) як акт, який не відповідав християнської благодійності.

«Жодне покоління не захищене від забобонів свого часу. Однак наступні покоління зобов’язані переосмислити помилки своїх предків і винести урок », – сказав член Ради Джордж Батзінг.

Раніше тато Франциск дозволив видання архівів з часів Пія XII (1939 – 1958). Документи дають зрозуміти, що Ватикан знав про вбивство євреїв у Європі, але він ввів США в оману. Американський дипломат сказав Святішому Престолу, що у них не було доказів цілеспрямованого геноциду.