Південний полюс прогрівається швидше, ніж решта світу

Як повідомляє DPA з посиланням на новозеландських вчених, Південний полюс прогрівся більш ніж в три рази більше, ніж решта світу за останні три десятиліття.

За останні 30 років температура на Південному полюсі зросла приблизно на 1,8 градуса Цельсія, що більш ніж в три рази перевищує середньосвітове значення. Це було встановлено командою з Університету Вікторії в Новій Зеландії. Результати дослідження були опубліковані в журналі Nature Climate Change.

“Результати кидають виклик широко поширеній думці серед експертів, що Південний полюс захищений від потепління. Дані показують, що підвищення середньої температури пов’язано з природною зміною клімату в тропіках”, – сказав керівник дослідження Кайл Клем.

Більш високі температури поверхні моря в тропіках, мабуть, підсилюють циклони в Південній Атлантиці, що полегшує переміщення теплого вологого повітря всередину континенту.

«Це показує, наскільки тісно клімат Антарктиди пов’язаний з мінливим кліматом в тропіках», – пояснив Клем.

Люди також зіграли свою роль. Але важко визначити, яка частина потепління може бути викликана збільшенням викидів парникових газів. Внесок людини може бути причиною потепління приблизно на 1 градус Цельсія протягом трьох десятиліть відповідно до кліматичних моделей.