Міністри закордонних справ ЄС зустрілися в Берліні

“Міністри закордонних справ ЄС обговорять напружені відносини між Грецією і Туреччиною і протести в Білорусі”, – повідомляє ТАСС. Також планується обговорити ситуацію навколо замаху на Олексія Навального.

Міністри закордонних справ ЄС проведуть заплановану дводенну неформальну зустріч в Берліні, основними темами якої стануть різкі розбіжності між Грецією і Туреччиною, а також протести в Білорусі. Міністри також обговорять наслідки військового перевороту в Малі і інциденту, визначеного як замах на опозиціонера Олексія Навального, якого лікують недалеко від місця зустрічі – в елітній берлінській клініці «Шаріте».

Традиційно такі неформальні зустрічі проводяться міністрами закордонних справ ЄС два рази на рік, зазвичай в столиці країни, яка головує в Раді ЄС протягом шести місяців. До кінця 2020 року – це Німеччина. На таких зустрічах відбувається обмін думками з найбільш актуальних питань, причому у вільній формі. На цих зустрічах зазвичай не приймаються ніякі практичні рішення або письмові заяви.

На цей раз найгарячішою темою для Європейського союзу стане конфлікт, що швидко загострюється між його членами – Грецією і Кіпром – і офіційним кандидатом на вступ до ЄС – Туреччиною – через суперечку про право власності на шельф і його родовища вуглеводнів в Східному Середземномор’ї. ЄС погрожує Туреччині санкціями, але насправді у нього немає дійсно ефективних важелів тиску на Анкару, від якої залежить режим контролю мігрантів, які намагаються потрапити до Європи по так званому східному маршруту (через Туреччину, Грецію та інші балканські країни).