Збільшення кіберзлочинності в розпал пандемії коронавірусу

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен попереджає про підвищення рівня кіберзлочинності в результаті кризи з коронавірусом, повідомляє сайт Euronews.

Поліцейська служба Європейського Союзу, координуюча співпрацю поліції на європейському рівні, в останні тижні брала участь в глобальній операції з продажу підроблених ліків. В результаті в усьому світі було вилучено понад 4,4 мільйона одиниць заборонених наркотиків.

Спостереження уповноважених органів в Європейському Союзі показують, що в цілому по ЄС спостерігається зростання правопорушень.

“Кількість підроблених ліків, підозрюваних дезінфікуючих засобів і чудодійних ліків, що продаються онлайн, просто вражає”, – сказала Урсула фон дер Ляйен у відеозверненні.

Найбільш поширені медичні пристрої, доступні в даний час онлайн, є підробленими хірургічними масками.

Вона попередила, що у разі розробки коронавірусної вакцини відповідні уряди та уповноважені органи офіційно повідомлять про це. Фон дер Ляйен порадила громадянам довіряти тільки надійним джерелам.

В результаті широкомасштабної операції Європолу за участю 90 країн були організовані 37 організованих злочинних груп і 121 чоловік був заарештований. Було виявлено 2500 веб-сайтів та інтернет-магазинів.

У Сполучених Штатах самолікування сумнівними ліками вже має фатальні наслідки: чоловік помер в Арізоні, а жінка серйозно захворіла після прийому хлорохінфосфату в якості засобу, призначеного для чищення акваріума, для лікування коронавірусу. Версія препарату не була схвалена для лікування коронавірусів.