Чехія ввела обов’язкове тестування на коронавірус на роботі. У разі відмови – штраф

Уряд Чехії зобов’язало власників і керівництво організацій і компаній, в яких працює більше 50 чоловік, щотижня перевіряти співробітників на наявність коронавіруса.

У компаніях і організаціях з більш, ніж 250 співробітниками тестування за допомогою експрес-тестів на антигени почнеться в середу, а в разі менш 250, але більше 50 співробітників цей процес почнеться в п’ятницю. Невеликі компанії і ті, хто перевів співробітників на віддалену роботу, звільняються від тестування.

Контроль за виконанням цієї вимоги покладено на санітарно-епідеміологічну службу країни. Організації та підприємства, що не проводять тестування, будуть оштрафовані на суму до 500 000 крон (близько 20 000 євро). Співробітники, які відмовилися від тестування, будуть оштрафовані на суму до 50 000 крон (приблизно 2 000 євро). Протягом наступних двох тижнів 2,1 мільйона співробітників з 10 тисяч компаній будуть перевірені на коронавірус.

Рішення уряду знайшло розуміння серед власників і керівників компаній, оскільки воно спрямоване на забезпечення безперервності виробничого процесу під час епідемії.

Чеська Республіка з населенням 10,46 мільйона чоловік входить до числа країн з найгіршою епідемічною ситуацією. За даними Worldometer, загальне офіційно зареєстроване число людей, інфікованих коронавірусом з початку епідемії в країні, де поширені британські і південноафриканські штами, досягло 1240 051 людини. 20 469 осіб померли від ускладнень після зараження вірусом.