Влада пообіцяла лікувати Саакашвілі у військовому шпиталі, якщо його прихильники припинять протести

Влада Грузії прийняла рішення перевести колишнього президента Михайла Саакашвілі до військового шпиталю за умови, що його прихильники утримаються від проведення акцій протесту поряд з його місцезнаходженням.

“Вчора ввечері він знепритомнів у в’язниці, куди його помістили після того, як його стан погіршився через відмову від їжі. Після втрати свідомості його перевели в реанімацію”, – повідомляє VoA.

«Там (у військовому шпиталі) його здоров’я та життя будуть максимально захищені державою», – сказав сьогодні на брифінгу міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе.

Нагадуємо, що 1 жовтня Саакашвілі оголосив голодування на знак протесту проти затримання.

Лікарі з ради під егідою грузинського омбудсмена Ніно Ломджарія, які стежать за його здоров’ям, поширили інформацію про те, що в результаті голодування у політика розвинулося «одне з найсерйозніших ускладнень – судоми, спричинені енцефалопатією Верніке».

На думку поради, її «нинішній стан оцінюється як критичний», і Саакашвілі загрожує небезпека фатальних ускладнень у «найближчому майбутньому». Вони додали, що тюремна лікарня, в якій він знаходиться, не відповідає його медичним потребам, закликаючи до його негайного переведення в реанімацію до цивільної клініки, яка краще обладнана для догляду за ним.

Раніше влада відмовила у переведенні колишнього президента з тюремної лікарні. Голова правлячої партії «Грузинська мрія» Іраклій Кобахідзе заявив, що «клопотання Саакашвілі про переведення до міської поліклініки… має конкретну мету». Він стверджував, що його прихильники зроблять усе, щоб скористатися цим кроком та звільнити його.

Декілька днів тому колишній президент заявив, що прислухається до заклику Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) і припинить голодування, якщо його переведуть до цивільної клініки. Досі влада заявляла, що в такій потребі немає.