У Грузії затримали двох осіб, які намагалися продати радіоактивну речовину

“У Грузії затримано двох осіб, які намагалися продати радіоактивний матеріал на суму 360 тисяч доларів”, – повідомляє служба безпеки Грузії.

“Ці люди були арештовані в Кутаїсі при спробі продати контейнер з америцієм-241 за 360 000 доларів”, – йдеться в заяві правоохоронних органів.

Вони можуть бути засуджені до позбавлення волі строком до 10 років.

Америцій-241 – найпоширеніший ізотоп америцію в ядерних відходах. Це потенційне паливо для тривалого терміну служби радіоізотопних термоелектричних генераторів. Надзвичайно токсичний і радіоактивний ізотоп становить небезпеку для здоров’я людини.

За останнє десятиліття посилилися побоювання, що екстремісти можуть придбати незахищені радіоактивні матеріали на території колишнього Радянського Союзу. Грузія і сусідня Вірменія повідомили про низку випадків, коли їх громадяни намагалися продати радіоактивні речовини.

З 2003 року Грузія зопобігла кільком спробам продати уран для створення ядерної зброї. У березні 2019 роки служби заарештували на чорноморському курорті Кобулеті двох чоловіків, які намагалися продати радіоактивний уран за 2,8 мільйона доларів.