Саакашвілі втратив свідомість при спробі повернути його до в’язниці

“Колишній президент Грузії Михайло Саакашвілі чинив опір спробі повернути його з військового госпіталю до в’язниці, внаслідок чого йому стало погано”, – повідомляє Deutsche Welle з посиланням на офіційну заяву грузинської сторони. Сам Саакашвілі стверджує, що знепритомнів.

Після інциденту лікарі вирішили відкласти переїзд.

Сьогодні вранці влада Грузії оголосила, що вчора було ухвалено рішення повернути колишнього президента у в’язницю після лікування у військовому госпіталі в Горі з приводу серйозних ускладнень, спричинених його тривалим голодуванням.

Адвокат Саакашвілі Ніку Гварамія розповів, що до колишнього президента до палати увійшли кілька співробітників у чорній формі та заявили, що переводять його, не уточнюючи, куди. Він відчув себе погано і попросив виміряти артеріальний тиск, який виявився 110/200.

Проте чиновники намагалися його вивести, але Саакашвілі чинив опір і втратив свідомість. В результаті лікарі залишили його у лікарні.

У статті Deutsche Welle йдеться про те, що ситуація навколо Саакашвілі загострилася в понеділок, 27 грудня, за півгодини до півночі. Його адвокат та особистий лікар заявили, що їм не дозволяють бачитися з колишнім президентом, і вони навіть не знають, де він зараз перебуває. Кілька знімальних груп опозиційних телеканалів вирушили у військовий шпиталь у Горі та вели прямі трансляції зі шпиталю.

У вівторок вранці адміністрація в’язниці оприлюднила офіційну інформацію про те, що напередодні лікарі ухвалили, що Саакашвілі може бути повернений до в’язниці, але він не підкорився «законному запиту служби», і на нього «підскочив артеріальний тиск».

1 жовтня Саакашвілі затримали в Грузії, де проти нього порушено кілька кримінальних справ. Наступного дня стало відомо, що він оголосив голодування у в’язниці Руставі та представився політичним ув’язненим.

За словами його лікаря Ніколоза Кіпшидзе, після 38 днів ув’язнення стан колишнього президента погіршувався з кожною годиною.

8 листопада у зв’язку з погіршенням здоров’я його доправили до тюремної лікарні у Глданському районі столиці Тбілісі.

У листі до свого адвоката Саакшвілі повідомив, що коли його було доставлено до лікарні, співробітники в’язниці повалили його на землю і тягли за волосся, кілька разів ударивши по шиї.

18 листопада, на 49-й день голодування, Саакашвілі знепритомнів і був переведений до реанімаційного відділення лікарні.

Після закликів припинити голодування – у тому числі з боку міжнародного співтовариства – він погодився, але за умови, що його буде переведено з тюремної лікарні до клініки з найкращими умовами лікування.

19 листопада Саакашвілі був госпіталізований до військового шпиталю в Горі, оскільки його стан продовжував погіршуватися, зокрема ризикуючи спричинити незворотні наслідки. Він припинив голодування після переведення, але його лікар сказав, що на одужання підуть місяці.

29 жовтня прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі заявив, що Саакашвілі не буде видано Україні, де він перебував до повернення до Грузії.

Зі свого боку, президент Саломі Зурабішвілі заявила, що не скористається своїми повноваженнями для його помилування.