Половина початкових шкіл Франції закривається через протест учителів

Франція переживає один із найбільших страйків у сфері освіти за останні десятиліття. Сьогодні близько 75% вчителів протестують проти урядової протиепідемічної стратегії для освітнього сектору. За повідомленням The Guardian, майже половина початкових шкіл країни, найімовірніше, залишиться закритою.

Цього тижня президент Еммануель Макрон підтвердив думку уряду про те, що одним із найбільших успіхів Франції під час пандемії стало те, що школи залишалися відкритими частіше, ніж у будь-якій іншій країні світу.

Але різке зростання кількості заражених Covid-19, викликане варіантом Омікрон, призвело до серйозних потрясінь у школах після їх відкриття на початку січня — близько 10 000 класів було закрито через зараження учнів та персоналу.

Батьки та діти стоять у довгих чергах перед аптеками, щоб здати аналізи на відповідність вимогам допуску до занять.

З початку січня правила тестування дітей кілька разів змінювалися. Цього тижня прем’єр-міністр Франції Жан Кастекс нарешті оголосив, що тестування наразі можна проводити вдома.

Учні старше 6 років мають носити маски у французьких школах.

Профспілки вчителів заявляють, що уряд підвів дітей через хаотичний підхід, який не забезпечує адекватного захисту від інфекції як для співробітників, так і для учнів. Вони також підкреслюють, що не надаються заміщаючі вчителі, і що школи продовжують функціонувати як центри тестування та подальшого спостереження.

“Школярі не можуть вчитися належним чином, тому що відвідуваність у різних класах сильно різниться, і неможливо запровадити гібрид очного та дистанційного навчання”, – заявили профспілки.

Вони також закликають уряд надати більше масок, а також спеціальні пристрої для контролю над тим, чи достатньо гарна вентиляція в приміщеннях.

Найбільша батьківська група Франції, FCPE, підтримала страйк, закликавши батьків залишити сьогодні своїх дітей удома.