Навчання та робота в Канаді: можливості і перспективи

 

Навчання та робота в Канаді для українців не така вже й безперспективна ідея. На американському континенті Канада успішна країна з постійно зростаючим виробництвом і нестачею робочої сили. Українці цілком можуть облаштувати своє життя в цій країні.

Учёба и работа в Канаде

Тут одна з найбільших українських діаспор. Саме в Канаді іноземці можуть вчитися і працювати, в повній мірі реалізувати себе і побудувати нове, щасливе життя. В країні підтримується високий рівень життя. Канада веде вкрай ліберальну візову політику, яка дозволяє досить просто в’їхати в країну і почати працювати і жити на її території. У цій статті ми просто і лаконічно розповімо про способи легалізації на території Канади і ознайомимося з особливостями її візової системи.

Зміст статті:

Навчання та робота в Канаді-перший крок до імміграції

Найпростіший шлях для легалізації в Канаді – це отримання вищої освіти в країні. Саме так простіше всього отримати дозвіл на проживання і роботу не лише на час навчання, але і після закінчення освіти. Популярність Канади як країни для вибору навчального закладу пояснюється ліберальними законами. Для вступу в університет або коледж треба скласти тільки іспит з англійської мови. Подальше навчання залежить від успіхів студента. “Хвости” з предметів не вітаються, а перездача іспитів може бути тільки платною. Погано вчитися коштує значно дорожче, ніж добре.

Инженеры в канаде

Це один із способів вчитися і працювати одночасно дозволяє українським студентам не лише здобути освіту але і залишитися на постійне місце проживання.
Щоб отримати право на участь в одній з Канадських програм для іммігрантів треба мінімум два роки легально жити і працювати в цій країні.

Виконання цієї умови практично із 100-відсотковою ймовірністю відкриває для вас можливість залишитися в країні, оскільки канадські роботодавці довіряють місцевим освіти і воліють наймати співробітників з канадськими дипломами.
На сьогоднішній день існує безліч програм, що дають можливість українським студентам вчитися, жити і працювати в Канаді. На роботу в Канаду без знань мови беруть неохоче і пропонують іммігрантам короткострокові мовні курси.

Робота в Канаді другий крок до імміграції

Законодавство Канади не передбачає прямої імміграції за своїм хотінням. Стати іммігрантом в Канаді за заявою можна хіба що з політичних мотивів, як біженець. У всіх інших випадках існує бюрократична процедура. Спочатку треба або вчитися, або працювати мінімум рік, щоб мати право на участь в імміграційних програмах.

Работа в сельском хозяйстве Канады

Питання: чи можливо працювати в Канаді без знання мови?
Відповідь: робота в Доанаде без знання мови можлива тільки нелегально. Місцеві влади допускають до ринку праці людей знають англійську або французьку мови.

 

 

Імміграційні програми в Канаді: їх класифікація

1.Canadian Experience Class

1.Canadian Experience Class
Ця програма діє на території провінції Квебек і підходить не всім, лише тим особам, які вже живуть і працюють або навчаються в Канаді. Під дію програми потрапляють українці приїхали з робочою або студентській візі.

Програму було спеціально створено міграційною службою і призначене для кваліфікованих працівників з усіх областей, які отримали профільну освіту.
За цією програмою у Канаді щорічно залишаються тисячі студентів з усіх країн світу. Однак, відзначимо, що крім освіти вам також знадобиться відпрацювати за фахом не менше 12 місяців.

Работа в нефтегазовой промышленности Канады
Цей пункт можна буде з успіхом виконати, так як Канада представляє дозвіл на роботу та проживання в країні всім випускникам місцевих Вузів терміном на кілька років. Цією програмою можуть скористатися ті українці які хочуть працювати у Канаді, але не підходять під програму:Federal Skilled Workers Program.

2.Quebec Experience Class

Квебек – це канадська провінція з переважно франкомовним населенням.
На території регіону існує окрема міграційна програма, що отримала назву Quebec Experience Class. Вона схожа на описану вище програму, однак має ряд відмінностей.
Так, отримати освіту і отримати класифікацію вам потрібно буде саме на території Квебеку. Крім того, вам знадобиться знання французької мови.
Крім цієї програми діє ще одна програма в провінції Квебек, це Quebec Skilled Worker Program. Вона розрахована на фахівців з вищою або спеціальною професійною освітою і з робочим стажем мінімум один рік.

3.Provincial Nomination Programs

Підвищена потреба в досвідчених фахівцях з вищою освітою в таких великих містах, як:

  • Торонто;
  • Монреаль;
  • Квебек.

А також в деяких провінціях діють інші імміграційні програми.
Окремі міграційні програми діють на території інших регіонів і залежать від економічної ситуації, державної політики та попиту на трудові ресурси.
Для того, щоб стати учасником тієї чи іншої студентської програми знадобиться підтвердження робочої кваліфікації, свідоцтво про канадському освіту і запрошення на роботу від канадського роботодавця. Участь у цій програмі відкриває можливість легально працюючим в Канаді українцям претендувати на працевлаштування.

4. Federal Skilled Workers Program

Ця федеральна програма підходить не для всіх, а тільки професіоналам з вищою або спеціальною технічною освітою. Під цю програму потрапляють:

  • інженерні працівники;
  • лікарі;
  • програмісти;
  • економісти та інші.

Работа для медиков в Канаде
Іноземці отримали роботу за цією програмою мають право на постійне місце проживання і статус резидента країни. Документи для розгляду приймає міністерство Імміграції та Громадянства Канади.

Деякі питання по роботі і навчанню в Канаді

Що робити в Канаді якщо робота не підійшла

На період дії робочої візи, якщо робота не підходить з якихось поважних причин, іноземний робітник може починати пошуки нового роботодавця.
Однак, ваш новий канадський роботодавець повинен одержати LMO, а іноземець повинен подати заяву на новий дозвіл на роботу в Канаді, який би відображав заміну роботодавця, місцезнаходження та/або вид нової роботи.

Повернення тимчасового іноземного робітника додому

Ви маєте право залишатися в Канаді протягом повного терміну дозволу на роботу. Роботодавець або агентства з працевлаштування не можуть змусити вас повернутися додому:
якщо ваш робочий контракт закінчився раніше терміну дозволу на роботу
якщо ви вирішили знайти роботу в іншого роботодавця.
Офіційна робота в Канаді для українців припускає не тільки виконання зобов’язань, але і дотримання канадського трудового законодавства.

Повідомлення про порушення

Роботодавець не має права залякувати або погрожувати вам відправкою назад в Україну, щоб перешкодити вам повідомити про порушення. Роботодавці або агентства з працевлаштування, які роблять спробу цього, можуть понести відповідальність згідно з Кримінальним кодексом Канади.
Досить сказати роботодавцю, що ви збираєтеся дзвонити по лінії допомоги іноземним робітникам і всі спірні питання будуть улагоджені.

Коротко про права іноземців учнів і працюючих в Канаді

Договір про працю це мінімальні норми працевлаштування для роботодавців і працівників на робочому місці. Ваш роботодавець уклав договір з вами і з урядом для забезпечення вас роботою. Договір дає вам багато інформації, в тому числі щодо суми вашої заробітної плати. Роботодавець повинен задовольнити всі умови договору.Договір про працю це мінімальні норми працевлаштування для роботодавців і працівників на робочому місці. Ваш роботодавець уклав договір з вами і з урядом для забезпечення вас роботою. Договір дає вам багато інформації, в тому числі і яка буде ваша заробітна плата. Роботодавець повинен задовольнити всі умови договору.

1. Роботодавець не може платити менше ніж вказано в договорі.
2. Якщо за умовами договору роботодавець повинен сплатити транспортні витрати, медичну допомогу та проживання, то пізніше він не може це відняти з вашого доходу.
3. Ви також не повинні платити за витрати, пов’язані з послугами агентств по працевлаштуванню. Ваш роботодавець не може відняти їх з вашого платні, навіть якщо ви дасте на це письмовий дозвіл.
4. Роботодавці повинні мати регулярні періоди видачі заробітної плати, наприклад, щотижня, кожні два тижні або щомісяця. Вам повинні заплатити не пізніше десяти днів після закінчення кожного періоду. Ви можете отримати заробітну плату готівкою, чеком, грошовим переказом або прямим переказом грошей на ваш банківський рахунок.
5. Відрахування з вашої заробітної плати регулюються Кодексом законів про працю (Employment Services Code) і передбачають певні відрахування з ваших заробітків. Це відрахування на прибутковий податок, внески в державний пенсійний фонд Канади і фонду по безробіттю. Якщо роботодавець хоче зробити інші вирахування, ви повинні спочатку дати письмовий дозвіл.
6. Тимчасові іноземні робітники Деякі вирахування взагалі не вирішуються, навіть якщо ви дали на це письмовий дозвіл. Роботодавці не можуть робити відрахування за браковану продукцію. Вони також не можуть робити відрахування за нестачі готівки або втрату майна, якщо доступ до готівки і власності мали більш ніж одна особа.
7. Ваш роботодавці не мають права стягувати з вас суму, яка перевищує вартість придбання, чищення і обслуговування робочого одягу та уніформи.
8. Крім того, існують обмеження сум, які ваш роботодавець може стягувати за надане вам житло.
9. Ваш робочий день не може перевищувати 12 годин. Ви повинні мати мінімально 30 хвилин перерви протягом кожної зміни, якщо вона перевищує п’ять годин. Ви повинні мати як мінімум один вихідний день впродовж робочого тижня.
10. У більшості видів промисловості надурочною вважається робота, яка перевищує вісім годин в день або 44 години на тиждень. Якщо ви отримуєте тижневу, місячну або річну заробітну плату, ви все одно заробляєте понаднормові доплати за понаднормові години. Понаднормові години оплачуються в розмірі не менше 1,5 від вашої постійної заробітної плати, або за домовленістю з роботодавцем оплата за надурочний час замінюється оплаченим вихідним днем.
11. У відповідності з Положеннями про працю може проводитися інспекція на багатьох підприємствах, зокрема на тих, де працюють тимчасові іноземні робітники, щоб перевірити отримання ними відповідної оплати.

 

 

Як вести себе на кордоні, стандартні питання прикордонників

При перетині кордону Канади, якщо ви їдете вчитися і працювати, ви повинні бути готові дати відповіді на деякі питання:

На канадской таможне

  • ви повинні довести офіцера,що залишите Канаду, коли дозвіл для роботи закінчиться;
  • довести, що у вас є достатньо грошей, щоб піклуватися про себе та членів вашої родини під час вашої роботи в Канаді і для повернення додому;
  • що ви виконуєте закон і про вас немає ніяких записів про злочинної діяльності (офіцер може попросити вас надати довідку про несудимість);
  • не бути загрозою для безпеки Канади. Ви не повинні перебувати у радикальних організаціях або висловлювати підтримку радикальних дій різних терористичних організацій в інтернеті;
  • мати хороше здоров’я і медичне обстеження, у разі необхідності надати медичну довідку про стан здоров’я;
  • не плануєте зайнятися роботою на підприємця, який занесений в список роботодавців Канади, які не дотримуються умови виконання трудових угод;
  • не плануєте працювати на роботодавця, який на регулярній основі, пропонує Стриптиз, Еротичний танець, послуги ескорту або Еротичний масаж;
  • а також давати працівникові будь-які інші документи, які вони просять довести, що ви можете зробити в’їзд в країну.
    Якщо ви плануєте вчитися і працювати в Канаді, підготуйтеся до розмови на кордоні.