Нова Зеландія видасть близько 4000 спеціальних віз для українських біженців

“Нова Зеландія видасть близько 4000 спеціальних віз для українських біженців”, повідомляє AP з посиланням на заяву уряду Нової Зеландії.

“Ця дворічна віза призначена для того, щоб допомогти людям знайти притулок у Новій Зеландії, сподіваючись, що вони зможуть повернутися додому після закінчення війни”, – заявив міністр імміграції Нової Зеландії Кріс Фаафой.

Це буде найбільша категорія спеціальних віз, виданих Новою Зеландією протягом останніх десятиліть. Захід вживається для підтримки України.

Крім того, уряд Нової Зеландії вніс на розгляд законопроект, який передбачає санкції проти Росії за вторгнення в Україну.

Коли закон буде ухвалено, Нова Зеландія вперше запровадить санкції проти окремої країни. Прем’єр-міністр Джасінда Ардерн заявила, що законопроект дозволить уряду заморозити російські активи в Новій Зеландії, запобігти переказу грошей та активів від приватних осіб та компаній на підтримку санкцій, введених іншими країнами, а також заборонити доступ у територіальні води та повітряний простір Нової Зеландії санкційним суперам , кораблям та літакам.

Веллінгтон також розповсюдив список зі 100 осіб, яким заборонено в’їзд до країни.

Досі влада Нової Зеландії мала право вводити санкції лише в тому випадку, якщо вони вже були введені Радою Безпеки ООН. Але Рада не зможе вжити таких дій проти Росії, тому що як постійний член цього органу вона може заблокувати їх шляхом накладання вето на такі рішення.

Ардерн сказала, що уряд був змушений внести законопроект через обмеження нинішньої багатосторонньої системи міжнародних відносин. «Зрештою, якби у нас була Рада Безпеки, яка б працювала краще, нам взагалі не довелося б стикатися з цією проблемою», — сказала вона.