Ув’язнення або штраф для батьків у Греції, які відмовляються відправляти своїх дітей до школи

Уряд Греції заявив, що батькам, які не відправлять своїх дітей до школи через заходи COVID-19, загрожує два роки в’язниці або штраф.

Відвідування школи дітьми до 16 років у Греції вже давно є обов’язковим, але досі штраф за відмову ходити до школи складав 59 євро. “Ми не могли миритися з явищем, коли батьки не пускають своїх дітей до школи”, – сказав Al Jazeera Олександрос Копцис, генеральний секретар початкової та середньої освіти міністерства освіти.

«Це відбувається з божевільних причин, наприклад, через те, що ви не хочете, щоб ваша дитина носила маску», – додав він.

У результаті міністерство освіти запропонувало ухвалити поправку до Кримінального кодексу.

«Якщо прокурор визнає це за необхідне, батьків можуть навіть позбавити батьківських прав», – заявив Копцис місцевій радіостанції. Це ґрунтується на чинному законі і «цілком залежить від прокуратури».

Міністерство не переслідуватиме батьків безпосередньо, але надає керівникам юридичні інструменти. «Ми показуємо школам загальний політичний напрямок, а потім директорам доведеться звертатися до прокуратури», – сказав Копцис.

Батьки, засуджені на два роки ув’язнення, не обов’язково будуть розлучені зі своїми дітьми, оскільки вироки до п’яти років можуть бути погашені за ставками, встановленими судами залежно від доходу засуджених.

Проблема розпочалася минулого навчального року. Учні особисто відвідували школу у вересні 2020 року, але з жовтня до травня 2021 року було запроваджено карантин, протягом якого учні відвідували школу віртуально.

Учням дозволили повернутися до школи протягом останніх шести тижнів навчального року в масках та з вимогою проходити два тести Covid на тиждень.

Греція ухвалила, якщо половина + один учнів у класі заражені COVID-19, заняття відкладається на 10 днів.

Міністерство повідомляє, що зараз у кожного тисячного школяра було діагностовано COVID-19.

Греція, яка повністю вакцинувала 62% свого населення, намагається наздогнати решту Європи, яка вакцинувала 66%.

Міністерство освіти повідомляє, що половина учнів віком 14 років і старші вже вакциновані першою дозою. Вакцинація для дошкільнят та молодших школярів віком від 4 до 11 років починається сьогодні.