Національний страйк, як очікувалося, блокує Францію

Громадський транспорт у Франції застопорився після того, як профспілки почали національний страйк, націлений на те, щоб змусити президента Еммануеля Макрона відмовитися від планів по оновленню пенсійної системи країни, повідомляє Reuters.

Паризькі поїзда і станції метро були порожні в ранні години, так як громадяни сідали на велосипеди і машини або йшли на роботу з дому.

“Громадський транспорт буде дуже утруднений сьогодні, як і завтра, і, можливо, в ці вихідні”, – пояснює міністр транспорту Жан-Батист Джеббарі.

Страйк по всій країні є одним з найбільших протестів за останні десятиліття.

Профспілки хочуть закрити транспортні мережі, закрити школи і залишити накопичене сміття, щоб змусити президента Макрона відступити.

Державна залізнична компанія SNCF заявила, що буде рухатися тільки один з 10 швидкісних TGV. Eurostar і Thalys скасували як мінімум половину своїх послуг, що зв’язують Париж з Лондоном і Брюсселем.

Управління цивільної авіації попросило авіакомпанії скасувати близько 20% рейсів через вплив страйку.

Очікується, що більше половини всіх вчителів початкових і середніх шкіл будуть протестувати, а відділення невідкладної допомоги по всій країні будуть працювати з невеликим персоналом. Транспортні профспілки не встановили дату закінчення страйку.

«Те, що ми повинні зробити, це відключити економіку. Люди готові до боротьби », – сказав Крістіан Грол, високопоставлений чиновник” Force Ouvriere “. Демонстранти відправляться з Гар-дю-Нор на Площу Нації в другій половині дня.

Міністр внутрішніх справ Крістоф Кастанер сказав, що вандалізм з боку тисяч анархістів і “жовтих жилетів” очікується. Він наказав закрити магазини вздовж маршруту. Буде задіяно близько 6000 поліцейських, в тому числі десятки мотоциклістів.

Президент Еммануель Макрон хоче спростити пенсійну систему Франції, яка включає в себе більше 40 різних планів, багато з яких мають різний вік і пенсію. За словами Макрона, система несправедлива і занадто дорога.