США підвищують мита на літаки ЄС

Згідно із заявою торгового представника США, з 18 березня цього року Вашингтон підвищує мита на імпортовані літаки та інші літаки з 10% до 15%.

У повідомленні також йдеться, що США як і раніше відкриті для переговорів з цього питання, повідомляє BGNES.

Торговельні відносини між США і ЄС не в кращому вигляді. Наприклад, в першій половині 2018 року США ввели мита на імпорт сталевої і алюмінієвої продукції – 25% і 10% відповідно. ЄС ввів компенсаційні мита.

У травні 2018 року Всесвітня торгова організація (ВТО), нарешті, постановила, що незаконно субсидувати Airbus з країн ЄС, завдаючи шкоди американському концерну Boeing.

Потім ЄС оголосив, що виконав рішення організації з цього питання, скасувавши залишавшися субсидії або зробивши кроки щодо усунення їх негативного впливу. Але США не погодилися, тому ЄС подав запит на створення групи арбітрів СОТ для з’ясування цього питання.

У жовтні 2019 року СОТ дозволила США накласти 7,5 мільярда доларів на імпорт з ЄС. Це рішення було частиною державної підтримки концерну Airbus. Європейська комісія, в свою чергу, заявила, що в паралельній справі, пов’язаній з підтримкою Boeing, вона подасть до СОТ запит про введення контрзаходів проти виробництва в США. У той час було заявлено, що ЄС готовий домагатися мирного врегулювання цього питання.