Депутати Європарламенту: до кінця 2020 року ратифікувати торгову угоду з Великобританією вже неможливо

Депутати Європарламенту вважають, що ратифікувати торгову угоду між Великобританією і ЄС так, щоб вона могла набути чинності 1 січня, вже неможливо.

Раніше вони заявляли, що для ратифікації такої угоди до кінця року вона повинна бути досягнутою до півночі в неділю, 20 грудня.

«Вестминстерські політичні ігри зайняли багато часу. Зараз Європейський парламент не може ратифікувати угоду до кінця року. Ми не будемо схвалювати будь-який текст. Ситуація дуже важлива»,- заявив в Twitter голова парламентської групи Європейської народної партії EPP Манфред Вебер.

Він сказав, що важливо не поспішати з можливим текстом, і пообіцяв, що ЕП залишиться конструктивним партнером, згадавши «інші процедури» для вступу в силу можливої ​​угоди, всього за 10 днів до остаточного розриву між ЄС і Великобританією. Наприклад, можливо, що угода, укладена в останній момент, буде тимчасово застосовуватися з 1 січня з до наступною її ратифікацією Європарламентом.

Однак, на думку ряду європейських джерел, такий сценарій можливий лише в разі досягнення компромісу до Різдва, інакше неминучий жорсткий Brexit, принаймні, на кілька днів. «Де-факто відбудеться жорсткий Brexit. 1 січня відбудуться великі зміни, і ми повинні підготуватися до них»,- сказала депутат Європарламенту Наталі Лоазо з ліберальної групи Renew Europe.

Сьогодні поновилися переговори між Брюсселем і Лондоном. Якщо торгової угоди не буде досягнуто, Великобританія вийде із загального європейського ринку і митного союзу 31 грудня о 23:00 за Гринвічем. Тоді торгівля між Великобританією і ЄС буде здійснюватися відповідно до правил Світової організації торгівлі, які передбачають мита і квоти.