Брудне повітря вбиває більше 4 мільйонів осіб на рік по всьому світу

За даними неурядової дослідницької організації, цитованої BNR, світова ціна забруднення повітря викопним паливом становить 8 мільярдів доларів на день.

Звіт Центру досліджень енергії та чистого повітря (CREA) і Грінпіс Південно-Східної Азії є першим, який зробив аналогічну оцінку, особливо щодо забруднення нафтою, газом і вугіллям.

«Ми виявили, що континентальний Китай, США та Індія несуть найбільший у світі збиток від забруднення повітря, особливо при спалюванні нафти, газу і вугілля», – йдеться у повідомленні.

За даними дослідників, викиди викопного палива щорічно призводять до 4,5 мільйонів передчасних смертей у всьому світі, в тому числі 1,8 мільйона у Китаї та 1 мільйон в Індії. Нові дані відповідають оцінкам Всесвітньої організації охорони здоров’я, що 4,2 мільйона випадків смерті в рік пов’язані із забрудненням повітря, особливо з серцевими захворюваннями, інсультами, раком легенів і респіраторними інфекціями у дітей. Згідно зі звітом, збитки від забруднення повітря в світі в 2018 році оцінюється в 2,9 трильйона доларів.