Австралійські війська беруть під свій контроль столицю Соломонових островів

“Австралійська поліція почала брати під свій контроль столицю Соломонових островів Хоніару у п’ятницю після кількох днів жорстоких протестів у острівній державі у південній частині Тихого океану”, – повідомляють AP та Reuters.

Сльозогінний газ використовувався в китайському кварталі, де мародери грабували та підпалювали будівлі в п’ятницю вранці, а пізніше цього дня очікується нова комендантська година.

Прем’єр-міністр Манасе Согаваре, який звернувся за допомогою до Австралії, у п’ятницю звинуватив зарубіжні країни у розпалюванні насильницьких протестів, але не назвав імена.

Багато хто з протестуючих із найгустонаселенішої провінції Малаїта відчуває, що уряд провінції Гуадалканал нехтує ними, і виступають проти рішення 2019 року про припинення дипломатичних відносин з Тайванем та встановлення офіційних відносин з Китаєм.

«Мені шкода моїх людей у ​​Малаїті, тому що їх годували неправдивою та навмисною брехнею», – сказав Согавер ABC. «Лише ті країни, які зараз впливають на Малаїту, є країнами, які не хочуть зв’язків з Китайською Народною Республікою і перешкоджають Соломоновим островам вступати в дипломатичні відносини та поважати міжнародне право та резолюцію ООН».

Согавер сказав, що він стояв за рішенням свого уряду визнати Пекін, який він назвав «єдиною проблемою» у насильстві, яке «на жаль, було викликане та заохочувалося іншими силами».

Міністр закордонних справ Австралії Маріз Пейн не погодилася з тим, що безлад викликали інші країни. «Ми були дуже зрозумілі. Наша думка така, що ми не хочемо бачити насильство. Ми дуже сподіваємось на відновлення стабільності».

Місцева журналістка Джина Кекеа сказала, що перенесення зовнішньої політики до Пекіна без особливих консультацій з громадськістю було одним із багатьох питань, які призвели до протестів. Також є скарги на те, що іноземні компанії не надають роботу місцевим мешканцям.

«Китайські та інші азіатські компанії… схоже, беруть на себе більшу частину роботи, особливо коли йдеться про видобуток ресурсів».

Китай та Тайвань були суперниками у південній частині Тихого океану протягом десятиліть, і деякі острівні держави змінили свою лояльність.

Офіційний представник міністерства закордонних справ Тайваню Джоан Оу заявив: «Ми не маємо жодного відношення до заворушень. Сцени тут хаотичні»

Житель Соломонових островів Transform Acorau заявив, що понад 100 людей пограбували магазини у п’ятницю до прибуття федеральної поліції Австралії. «Сцени тут справді хаотичні. Це схоже на зону бойових дій», – сказав Акорау телефоном у п’ятницю. «Громадського транспорту немає, він бореться зі спекою та димом. Будинки й досі горять».

Пізніше він сказав, що австралійська поліція “взяла під свій контроль Чайнатаун”.

У заяві веб-сайту уряду Соломонових Островів говориться, що урядовці, за винятком ключових працівників, повинні залишатися вдома «через поточні заворушення в Хоніарі».

Міністр оборони Австралії Пітер Даттон повідомив, що у четвер пізно ввечері до Хоніари вилетів літак за участю федеральної поліції та кількох дипломатів. Ще близько 50 поліцейських мали прибути в п’ятницю, а також 43 офіцери оборони на патрульному кораблі флоту.