Карта поляка для дитини

Специфічна програма, вірніше документ, що підтверджує участь у ній, для громадян СНД і Прибалтійських країн – Карта поляка. Вона наділяє людину частиною нецивільних прав на території Польщі.

Так, вона дає можливість володіння довгостроковою візою (в ряді випадків безкоштовно), можливість навчатися, вести бізнес, користуватися медичними та іншими послугами нарівні з громадянами, альо тільки на території Республіки Польща. Один з найважливіших плюсів – дозвіл на роботу. Є й інші можливості.

Отримати документ можуть як дорослі, так і діти, що буває дуже зручним для подорожування, навчання і в ряді інших випадків. Щоб швидко і правильно оформити Карту поляка для дитини, потрібно знати всі нюанси і можливі проблеми.

Карта поляка фото

Зміст

1 Необхідні обставини

2 Документи для Карти поляка дитині

3 Як заповнити Wniosek на Карту поляка для дитини?

4 Де і як оформляється Карта поляка для дітей?

5 Карта поляка для дітей, які досягли 16 років

6 Термін дії

7 Віза дитині по карті поляка батьків

Необхідні обставини

При оформленні Karta Polaka дитині, вона повинна вже бути у її батька або матері. Допускається наявність документа тільки у одного з батьків, при цьому необхідно отримати письмовий дозвіл від іншого.

Оформленням для неповнолітніх займаються батьки. Технології отримання документа для дітей до і після шістнадцятирічного віку мають деякі відмінності: в першому випадку не потрібна присутність і згода дитини, а в іншому вони необхідні (більш докладно отримання 16 літніми буде розглянуто нижче).

Якщо один з батьків офіційно не має батьківських прав, то його присутність і згода не потрібна. Однак якщо батько чи мати фактично не беруть участі у житті дитини, але продовжують значитися такими – доведеться залучати їх до оформлення або ініціювати процес позбавлення цих прав.

Документи для Карти поляка дитині

У пакет повинні входити наступні документи на Карту поляка:
  1. Заповненості Wniosek на Карту поляка (зустрічаються кириличні транскрипції: внесек, вніосек, внесек, вньосек і навіть внесек). У всіх випадках мова йде про один і той же документ – заяву на затвердженому бланку.
  1. Паспорти батьків: цивільні і закордонні. До пакету документів додаються копії, альо при особистому відвідуванні повинні бути пред’явлені оригінали.
  2. Паспорт дитини (у разі наявності – громадянський та закордонний) на тих же умовах, що і батьківські.
  3. Свідоцтво про народження неповнолітньої дитини (з наданням його копії).
  4. Карти поляка одного або обох батьків (так само будуть потрібні оригінали і копії).
  5. У разі відсутності її у одного з батьків – заява про згоду.
  6. Фото дитини (вимоги до фото такі ж, як для отримання візи).

Як заповнити Wniosek на Карту поляка для дитини?

Чинній зараз бланк Wniosek складається з трьох аркушів.Заповнюється заява польською мовою. Виняток зроблено лише для прізвища та імені – вони вписуються так, як вказано в закордонному паспорті (латиницею). Однаково новий бланк передбачає можливість написання і цих даних по-польськи.

Для цього необхідно поставити «галочку» над п. 3 (поруч з ліпленням: «Wnioskuj? про zаpisаniе w j?zyu pоlskim іміепіа i nаzwiskа па Кагсіе Pоlаkа», і відповіднов пп.3-4 внести свої ПІБ. Це не обов’язкова вимога, і проводитися виключно за бажанням заповнювача! В іншому випадку, дані пункти залишаються порожніми.

Далі реєстрація на Карту поляка дитини проходити відповідно до питаннями бланка і аналогічно дорослому варіанту.

Перед проведенням співбесіди консул, як правило, дуже докладно розповідає про правила заповнення Wniosek, однак деякі моменти краще знати заздалегідь:
  • на питання про національність може бути тільки одна правильна відповідь – РОLSKA;
  • при написанні будь-яких ПІБ повинна дотримуватися сувора послідовність: першим вказується прізвище та тільки слідом ім’я;
  • потрібно мати з собою кілька чистих бланків, щоб можна було оперативно виправити недоліки;
  • краще мати кілька фотографій (вона вклеюється на останній сторінці), щоб так само оперативно переоформити Wniosek.

Де і як оформляється Карта поляка для дітей?

Перед тим, як отримати Карту поляка дитині потрібно надати зазначений пакет документів і пройти співбесіду. Якщо дитина ще не досягла шістнадцятирічного віку, то займатися цим питанням можна без її участі. Однак зустрічі одного збатьків з консулом не уникнути. Всі розмови ведуться тільки на польському. Тому варто знати, які запитання надавати на Карту поляка в консульстві.

Після перевірки документів і оформляється Карта поляка неповнолітній дитині, отримати її може один із батьків у тому ж консульстві або інша особа за дорученням.

Карта поляка для дітей, які досягли 16 років

Деякі батьки питають: «Як отримати Карту поляка, дитині 16 років». За польськими законами дитина в шістнадцять років вважається ще не повнолітньою, але вже має право на самостійне прийняття рішень. Тому присутність такої дитини на співбесіді обов’язково.

Консул повинен отримати від дитини особисту згоду. Батьки (або один з батьків) так само зобов’язаннями пов’язані знаходитися поряд. Співбесіда з неповнолітнім здійснюється на польській – це обов’язкова вимога, свого роду перший іспит. Необхідно підготувати дитину до цієї процедури, можливо знадобиться пройти курси польської мови.

Термін дії

Оформити Карту поляка на дитину можна до виконання їй вісімнадцяти років. Вона автоматично припиняє свою дію після досягнення нею віку дев’ять ятнадцяти років.

Можливо пільгове продовження документа, але заявити про такий намір необхідно за три календарних місяці до закінчення рядок чинності документа (тобто у віці не старше вісімнадцяти років і дев’ять п’яти місяців). В іншому випадку доведеться все оформляти заново, але вже на дорослих підставах. Карта поляка повнолітнім дітям оформляється на загальних правилах.

Варто також знати, що отримати Карту поляка можна і без польського походження (без коренів). Детальніше про даний метод дивіться тут.

Віза дитині по карті поляка батьків

Наявність Карти поляка хоча б у одного з батьків має на увазі пільгове оформлення візи на дитину.

Для цього потрібно надати наступні документи:
  1. Анкета. Заповнюється вона на дитину, але в одному з пунктів потрібно вказати дані батька, їм же анкета і підписується.
  2. Оригінал дитячого паспорта, а також копії його 31, 32 і 33 стор., Реєстрації.
  3. Свідоцтво про народження (так само буде потрібно ксерокопію документа).
  4. Медстраховка – мінімальний термін 91 добу.
  5. Паспорт одного з батьків або опікуна (того, за чиїм даними відбувається оформлення) і копії сторінок, аналогічних дитячому документом.
  6. Безпосередньо сама Карта поляка. Буде потрібно також її двостороння копія.
  7. Дозвіл від батьків на виїзд. Це може бути один спільний документ або два – складені батьками нарізно. У будь-якому випадку дозвіл посвідчується нотаріально, а надається і оригінал, і копія.

Карта поляка для дитини – це дуже зручний інструмент для українців, охочих опинитися за кордоном. Оформлення будь-яких документів процес непростий, проте вже маючи свою Карту, батьки спростять життя собі і своїм дітям. Досить детально вивчити всі нюанси отримання документа, і пропуск в нове життя виявиться в руках!