Збір ягід у Фінляндії: українці тут у лідерах

Сезонні роботи серед наших співвітчизників користуються популярністю. Збирати ягоди у Фінляндії влітку і восени регулярно їде кілька тисяч українських громадян. Сезон закінчується в середині жовтня. За кілька місяців роботи люди заробляють чималу суму грошей, яка стає основою сімейного бюджету на наступний рік.

Міністерство зайнятості Фінляндії розробило спеціальну програму залучення біженців на ці роботи, але очікування уряду не справдилися, в тому числі з причини зменшення кількості прохачів притулку.

сборщики ягод в ФинляндииНайчисленнішою групою збирачів ягід є таїландці, щороку приїжджає близько 3 000 чоловік. Більшість з них воліють збирати лісові ягоди. Другі за чисельністю – це українські робітники, число яких становить трохи більше 2 000. Наші співгромадяни воліють трудиться на фермах.

Останні кілька років міністерство праці Фінляндії намагається прописати в законодавстві статус сезонних працівників. На наступний рік планується підготувати робочий акт про сезонних працівниках, складений на основі директиви Європейського Союзу, він буде захищати права тих, які мають трудовий договір.

Для тих мешканців України, хто зацікавлений у поїздці на роботу в Фінляндію багато оперативної та корисної інформації можна знайти наwww.eurabota.ua