Російська вакцина проти COVID-19 турбує фахівців

Російська влада поспішила похвалитися своєю вакциною від коронавируса. Але ця інформація викликала стурбованність у експертів. По-перше, вакцина буде широко застосовуватися до закінчення клінічних випробувань. По-друге, Росія шукає сумнівні методи в своєму прагненні стати першою. Російська вакцина пройшла випробування на збройних силах, і тут виникає етичне питання – чи були експерименти добровільними?

«Вони надто мало розповідали про процес і не публікували ніяких наукових даних. Необхідно провести клінічні випробування, щоб встановити, що вакцина не має серйозних побічних ефектів ». Це прокоментував експерт з вакцин Інституту Кароліни Алі Міраза для шведського видання Svenska Dagbladet.

Метті Сольберг, професор біомедичного аналізу, заявив, що російська вакцина була протестована тільки на 80 особах. За його словами, це занадто мало, і слід провести третю фазу тестування. «До початку третьої фази досліджень вакциновані як мінімум кілька сотень людей. Ми не знаємо, має вакцина стандартні або незвичайні побічні ефекти. Ми знаємо дуже мало і ми поняття не маємо, чи працює ця вакцина взагалі », – сказав Сольберг. За його словами, можливо, що в ході дослідження було протестовано більше людей, ніж офіційно заявлено. Експерт додав, що третій етап тестування – дуже важливий етап, тому що саме на ньому буде встановлена ​​ефективність вакцини. Крім того, ці тести можуть виявити значні побічні ефекти, але це залежить від кількості учасників випробувань.

«Ми не знаємо, скільки людей були вакциновані, але схвалити вакцину, яку зробили щонайменше 80 осіб, безумовно не можна. Щоб з’ясувати, працює вакцина чи ні, потрібно випробувати її на тисячах людей. Тільки тоді можна буде отримати точне уявлення про її дію і побічні ефекти », – пояснює Сольберг.

«Звичайні побічні ефекти вакцин – це біль, почервоніння, жар і поколювання в м’язах. Але є і такі побічні ефекти, як нарколепсія, як у випадку вакцини від свинячого грипу. Ці реакції спостерігаються в ході великих клінічних випробувань », – пояснює Міраза. «У багатьох дітей і підлітків, вакцинованих проти свинячого грипу 10 років тому, розвинулася нарколепсії. Складно сказати, чи відбудеться щось подібне з російською вакциною», – коментують експерти.

«Я думаю, що найбільший ризик полягає в тому, що російська вакцина може не забезпечити захисту і це підірве довіру до всієї індустрії вакцин. Люди побачать, як непрацюючі вакцини будуть схвалені занадто рано і не чекаючи виявлення побічних ефектів », – додає Міраза.

«Росія серйозно постраждала від вірусу, тому завдання полягає в тому, щоб збалансувати переваги і ризики … Якщо інфекція поширюється дуже швидко, варто ризикнути. Це питання балансу користі і ризику, і це повинно бути добре обдумано », – каже Сольберг.