Менше пілотів. Хто відвезе нас у відпустку?

На ринку авіаперевезень зменшилася кількість пілотів. Це є проблемою для ліній, особливо – середніх, таких як LOT. Незадовго до Різдва німецькі льотчики лінії Ryanair провели кілька годинний попереджувальний мітинг, ми писали про це у нас на сторінці.

на рынке авиаперевозок уменьшилось количество пилотовТруднощі для пасажирів були мінімальними, оскільки лише кілька рейсів були відкладені, жоден з них не був скасований. Але для перевізника це фундаментальна зміна, тому що це перший удар у 32-річній історії цієї лінії.

За останні кілька місяців Ryanair активно боровся з реальністю ринку авіаперевезень. Це все частіше стає пілотним ринком, на якому очікують, все більше пропозицій операторів. І це означає проблему не тільки для Ryanair, але насамперед для невеликих ліній.

Протягом багатьох років романтичний образ пілотної професії приваблював тисячі чоловіків і жінок у аероклуби, армійські і приватні авіаційні школи. У минулому на Заході робота була пов’язана з високими заробітками, в Польщі і країнах Східного блоку, вона додатково давала можливість подорожувати за кордон і отримувати дієту у валюті.

Але вже більше десятка років в пілотуванні літаків все менше і менше романтизму. Багато пілоти, які не могли знайти роботу в Європі, вирушили на Близький Схід або в Південно-Східну Азію, де зайнятість в умовах швидкого зростання ринку набагато простіше. Однак попит на пілотів збільшується пропорційно кількості рейсів. Для кожного літака перевізнику потрібно, як мінімум п’ять екіпажів, або десять пілотів. Ви не можете змінити це, бо правила щодо робочого часу екіпажів дуже суворі. Заміна людей автопілотом – технологічно можлива, але вона не відбудеться ще не скоро, тому що пасажири хочуть відчувати, що літак управляється людиною.

За оцінками Boeing, в основному через зростання ринку авіації до 2036 року, у всьому світі буде не вистачати 637 000 чоловік нових пілотів. Вони потрібні для пілотування більше 41 тисячі нових літаків, які, за словами американського виробника, до цього часу вирушать на лінію. Попит на нових пілотів також призведе до відставки пенсіонерів.

Керівники ліній – в тому числі Ryanair, кажуть про скасування обов’язкового виходу на пенсію для льотчиків у віці 65 років і дозволяють їм літати, поки їх здоров’я дозволяє. Але це не вирішить проблему. Необхідні рішення для вдосконалення навчання, створення систем фінансування авіакомпаній, більш тісної співпраці між школами та перевізниками, а також їх наслідки будуть помітні роками.

Тепер перевізники повинні бути готові до посилення конкуренції пілотів. Ryanair в останні місяці, коли йому доводилося стикатися з браком пілотів, говорили про те, що пілотам недостатньо запропонувати більш високу зарплату. Ринок настільки змінився, що пілоти можуть вимагати кращі умови – контракти на роботу, дружню атмосферу без постійного тиску на ефективність або привабливі маршрути. Ось чому багато з них покинули Ryanair і перейшли працювати на норвежця, який використовує подібні літаки (і, отже, не вимагає навчання), і забезпечує набагато кращі умови.

Ryanair, який щорічно заробляє більше мільярда євро, впорався з цим завданням. Визнання відносин і поліпшення умов роботи пілотів виснажують його прибуток, але вони не зруйнують компанію. Меншим компаніям, таким як LOT, буде гірше. Для пілотів з Польщі, Чехії, України або Балкан, переїзд до В’єтнаму або Оман, незважаючи на кращі умови, не може бути привабливим з багатьох причин. Але переїзд в Осло або Дублін, звідки ви можете повернутися в свій будинок через дві години (і часто немає пілотів протягом багатьох днів), це інше. Ryanair з’ясував, що контракти на цивільне право з пілотами, які можуть вирішити їх майже за одну ніч, є недалекоглядним рішенням, навіть якщо воно іноді приносить заощадження. Інші лінії повинні вчитися на помилках найбільшою лінії в Європі.