Дуда: Росія і Білорусь – агресори, на що міжнародне співтовариство не звертає уваги

“На жаль, трагічні події по всьому світу розгортаються недалеко від польського кордону, і у мене таке відчуття, що людство, здається, забуло про них”. Про це заявив президент Польщі Анджей Дуда в своєму виступі перед Генасамблеєю ООН.

Пандемія коронавіруса не зупинила війну в Україні. З початку російської агресії загинуло понад 13 тисяч осіб. Одна держава займає територію іншої. Як багата Північ відреагувала на драму боротьби українського народу за свою незалежність? Він нагадав, що відповіддю стало будівництво великого газопроводу «Північний потік – 2», по якому російський газ буде надходити в Західну Європу.

За словами Дуди, проект принесе агресору мільярди доходів і повну байдужість до того, що відтепер Україна опиниться в ще більшій небезпеці.

Він також не пропустив і події в Білорусі, де влада придушує опозицію. За його словами, в Білорусі в тюрмах перебуває понад 650 осіб. Двоє з них – Марія Колеснікова і Максим Знак – засуджені до 10 і 11 років позбавлення волі відповідно.

“Це лише кілька імен серед сотень переслідуваних. Ми вимагаємо їх звільнення і очікуємо більшої солідарності з боку міжнародного співтовариства. Ці люди хотіли скористатися тим же правом обирати свій уряд, що і французи, поляки, американці, корейці, австралійці або аргентинці”, – наполягав Дуда.

Я кажу все це, як лідер країни, де знайшли притулок і роботу майже 150 тисяч білорусів, в тому числі тисячі протестуючих.

Але солідарність має свою ціну. Тому що режими схильні захищатися не тільки від своїх власних громадян, але і від демократій. Відповідь авторитарного режиму в Білорусі набула форми безпрецедентного гібридного нападу на кордони Польщі, Латвії і Литви, трьох країн на східному фланзі НАТО і Європейського Союзу.

Він нагадав, що протягом декількох останніх тижнів режим Олександра Лукашенка змушував десятки тисяч зневірених мешканців Близького Сходу перетинати наші кордони в спробі створити штучну «гуманітарну кризу». Режим розглядає іммігрантів, як пішаків у політичній грі і зневажає їх гідність і основні права.