Макрон закликав Польщу поважати європейські цінності

Президент Франції Емманюель Макрон попередив Польщу про те, щоб вона не підривала європейські цінності під час візиту, спрямованого на поліпшення відносин з Варшавою, в той час, коли Brexit перекроює Європейський Союз, повідомляє AFP.

Наполягаючи на тому, що ЄС повинен допомогти Польщі фінансово позбутися важкої вуглецевої залежності, Макрон пояснив, що Варшава повинна бути готова спочатку поважати цінності і правила ЄС, щоб користуватися перевагами.

Він посилається на новий “Зелений договір” ЄС, план вартістю 1 трильйон євро, для фінансування цільової вуглецевої нейтральності ЄС до 2050 року.

“Не обманюйте себе! Польща ніколи не зможе самостійно внести такі зміни (перехід до низько-вуглецевої економіки), вона може зробити це тільки через Європу, з Європою», – пояснив Макрон студентам у південному польському місті Кракові.

“Не вірте тим, хто говорить вам: Європа однією рукою дасть нам гроші для переходу до зміни клімату, але це дозволить нам зробити політичний вибір. Це неправда! Європа – це блок, блок цінностей, блок текстів, блок амбіцій”, – прокоментував Макрон.

Він закликав Варшаву “активізувати” діалог з Брюсселем для захисту верховенства закону. У понеділок Макрон заявив, що шукає “поворотний момент” і “нову главу” в напружених зв’язках з Польщею, наполягаючи на тому, що Brexit вимагає нової динаміки серед інших членів ЄС.

Зосередивши увагу на обороні, Макрон закликав до “політичного діалогу” з Росією. За його словами, сучасне покоління живе у світі, де існує небезпека відновлення гонки озброєнь, і Європа повинна приділяти уваги питанням безпеки.

Макрон підкреслює, що Франція не є проросійською або антиросійською країною, але діалог з Росією необхідний для того, щоб створити архітектуру безпеки, довіри і миру в Європі.