ЄС: ми готові запровадити додаткові санкції проти Росії, якщо це буде потрібно

“Міністри закордонних справ ЄС одностайні в тому, що ми, як і раніше, готові ввести додаткові санкції щодо Росії, якщо цього вимагатиме ситуація”, – заявив сьогодні представник Єврокомісії.

Він додав, що залишаються відкритими всі можливості, щоб завадити президентові Росії Володимиру Путіну здійснити цю жорстоку агресію проти українського народу. “ЄС єдиний у своїй оцінці необхідності припинення поставок енергоресурсів з Росії. Як це зробити, обговорюється, але є спільна думка, що це потрібно зробити якнайшвидше”, – сказав прес-секретар.

За його словами, кінцевою метою є позбавити Путіна можливості продовжувати фінансувати вбивства мирних жителів України та руйнування українських населених пунктів.

За його словами, реалізація санкцій ЄС окремими країнами займає від кількох днів до кількох тижнів. Представник зазначив, що Північна Македонія та Албанія повністю дотримуються європейських санкцій, як і Чорногорія. “Сербія поки що вирішила не виконувати заходів у повному обсязі, але ми очікуємо, що країна, яка веде переговори про вступ до ЄС, виконає європейські зовнішньополітичні та оборонні рішення”, – сказав прес-секретар.

“Ми сподіваємося і очікуємо, що Сербія поступово реалізовуватиме рішення, це не економічний інтерес чи вибір, а моральна позиція”, – пояснив прес-секретар.

За його словами, санкції ЄС схвалюються одностайно, але кожна країна має право запроваджувати власні додаткові обмеження для застосування самостійно.

Він уточнив, що ЄК працюватиме, щоб якнайшвидше підготувати запитану оцінку того, чи готова Україна розпочати переговори щодо вступу до ЄС.