Китай відмовив ВООЗ: шукайте джерело COVID-19 в іншому місці

“Китай відхилив план Всесвітньої організації охорони здоров’я з проведення другого етапу дослідження походження коронавіруса”, – повідомляє Reuters.

Тиждень тому ВООЗ запропонувала продовжити пошук походження вірусу, провівши додаткові дослідження лабораторій і ринків в китайському місті Ухань. Організація закликала китайську владу до повної прозорості.

«Ми не приймемо такий план по встановленню походження, тому що в деяких відносинах він ігнорує здоровий глузд і суперечить науці», – сказав Чжен Ін, заступник голови Національної комісії охорони здоров’я Китаю.

Він сказав, що був здивований, коли вперше прочитав план ВООЗ, оскільки він включав гіпотезу про те, що «витік» вірусу сталася через порушення Китаєм лабораторних протоколів під час дослідження.

«Ми сподіваємося, що ВООЗ серйозно розгляне припущення, зроблені китайськими експертами, і підійде до встановлення походження COVID-19, як до наукового питання, не піддаючись політичному втручанню», – сказав Цзен.

Він був непохитний у тому, що Китай виступає проти політизації дослідження.

Цзен закликав ВООЗ розширити свої зусилля за межі Китаю на інші країни.

«Ми вважаємо, що витік з лабораторії вкрай малоймовірний, і немає необхідності вкладати більше енергії і зусиль у цю справу», – сказав Лян Ваньянь, керівник китайської групи Об’єднаного експертної ради ВООЗ.