Четвертий термін президента Нікарагуа, США загрожують санкціями

Як повідомляє Reuters: “Президент Нікарагуа Даніель Ортега виграв четвертий термін поспіль, результати показали після того, як він ув’язнив політичних опонентів перед голосуванням, яке викликало загрози санкцій США та міжнародні заклики до вільних виборів”.

Вища виборча рада Нікарагуа заявила, що за підрахунку майже всіх бюлетенів попередні результати показали, що сандиністичний альянс Ортегі отримав близько 76 відсотків голосів.

У місяці, що передували неділю, західні та багато країн Латинської Америки висловили глибоке занепокоєння з приводу справедливості голосування після того, як Ортега затримав опонентів і лідерів бізнесу і криміналізував інакодумство.

Спостерігачі за виборами з Європейського союзу та Організації американських держав не дозволили контролювати процес, а журналістам було заборонено в’їзд до Нікарагуа.

Держсекретар США Ентоні Блінкон попередив, що його країна працюватиме з іншими демократичними урядами та готова використовувати низку інструментів, включаючи можливі санкції, візові обмеження та скоординовані дії проти тих, хто брав участь у підтримці «недемократичних дій уряду».

Демократи в Конгресі США закликали президента Джо Байдена підтримати так званий «Акт відродження», спрямований на посилення тиску на Ортегу та розширення регіонального співробітництва для розвитку демократичних інститутів.

У заяві всіх 27 країн-членів ЄС Ортега звинувачується в «систематичному ув’язненні, переслідуванні та залякуванні» опонентів, журналістів та активістів.

За заявою ЄС, вибори “завершують перетворення Нікарагуа на автократичний режим”. Канада, Чилі, Коста-Ріка, Іспанія та Великобританія закликали звільнити затриманих лідерів опозиції.

“Вибори не були ні вільними, ні справедливими, ні конкурентними”, – сказав Хосе Мануель Альбарес, міністр закордонних справ Іспанії.

У своїй промові, яка тривала понад годину вчора ввечері, Ортега виступив проти Сполучених Штатів та Європи, назвавши їх «імперіалістами-янкі».

«Вони хотіли очолити Вищу виборчу раду… щоб підрахувати голоси нікарагуанців», – наполягав Ортега, звертаючись до своїх прихильників на площі Революції у Манагуа. «Цього більше не повториться у Нікарагуа. Ніколи ніколи», – запевнив він.

Говорячи про ув’язнених своїх опонентів, Ортега сказав: «Вони не нікарагуанці, у них немає батьківщини».

Куба, Венесуела та Росія запропонували Ортезі свою підтримку.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зазначив, що заклики США до країн не визнавати результату «неприйнятні».

Міністерство закордонних справ Аргентини заявило, що стурбоване арештом лідерів опозиції, але заявило, що воно зберегло дипломатичну традицію «невтручання у внутрішні справи інших країн».

Міністерство закордонних справ Мексики заявило, що не коментуватиме вибори доти, доки не будуть опубліковані офіційні результати. Мексика критично ставиться до ув’язнення противників Ортеги, але підтримує невтручання у справи Нікарагуа, заявив мексиканський чиновник на умовах анонімності.

Перемога Ортеги консолідує дедалі репресивнішу політичну модель, яку він побудував останніми роками разом зі своєю дружиною, віце-президентом Росаріо Мурільо.

Колишній марксистський бунтар, який допоміг повалити праву диктатуру сім’ї Сомоса наприкінці 1970-х років, Ортега стверджує, що захищає Нікарагуа від несумлінних супротивників, які хочуть скинути його за допомогою іноземних сил. Його уряд ухвалив низку законів, які спрощують переслідування противників таких злочинів, як «державна зрада».

Лише п’ятьом маловідомим кандидатам від переважно невеликих партій, союзників сандиністів Ортеги було дозволено балотуватися проти нього.