Нам би так: європейці витрачають на їжу одну десяту частину зарплати

Європейське статистичне агентство опублікувало дані про витрати громадян ЄС на їжу, комунальні послуги, транспорт.

Згідно з даними Євростату, для того, щоб нормально забезпечувати сім’ю всіма необхідними продуктами харчування, в середньому жителі країн Європейського союзу витрачають 12 відсотків своїх сімейних бюджетів.

На оплату комунальних послуг європейська сім’я повинна викроїти найбільшу частину щомісячних доходів – 24 відсотки. І це не дивно, адже енергоносії коштують досить дорого. Транспортні витрати складають 13 відсотків доходів, що також має велике значення для сімейних бюджетів громадян ЄС.

Дані Євростату показують чітку тенденцію – в країнах Східної Європи на продукти харчування жителі витрачають в рази більше, ніж жителі Західної Європи. Наприклад, найбільша частка витрат на повноцінне харчування в Румунії – 28 відсотків, далі йде Литва (22 відсотки) і Естонія (20 відсотків). Сама незначна частка сімейних бюджетів витрачається на їжу в Великобританії (8 відсотків), Ірландії та Люксембурзі (всього 9 відсотків).

Нагадаємо, раніше ми писали про значне зростання витрат українських сімей на продукти, комунальні послуги, транспорт. На харчування, в тому числі і поза домом, за даними Держстату українцям в середньому довелося витратити 50 відсотків сімейного бюджету.

Джерело: www.eurabota.ua

21.12.2018